Nätpratsjouren hjälper oroliga föräldrar.
Telefonist svår att nå då växeln krånglar. Foto: Fredrik Persson/TT Bild

Oroliga föräldrar får prata om barnens internetvanor

2:52 min

Nätpratsjouren är en slags kundtjänst dit föräldrar kan ringa om de är oroliga över vad barnen gör på internet.

Nu startar Nätpratsjouren, en telefonlinje som är öppen för föräldrar som vill prata om barnens vanor på nätet.

Enligt en undersökning gjord av Demoskop frågades över 1000 föräldrar om sina barns internetvanor, de flesta trodde sig ha bra koll på vad barnen pysslar med framför datorn men det visade sig att så inte var fallet.

– Många föräldrar engagerar sig i sina barns liv och tror då att de har koll, säger Sofia Berne, psykolog och en av de som kommer svara i telefonen när oroliga föräldrar ringer.

Hon tror att de flesta föräldrarna kommer ringa och undra mycket om hur mycket tid det är rimligt att barnen lägger vid datorn.

– En del föräldrar som jag har mött och pratat med till exempel på föräldramöten när jag har varit ute och pratat har funderat kring om de bör begränsa den tiden deras barn lägger på internet.

Men Sofia Berne tycker inte alltid att det behövs. Föräldrar kan undersöka lite vad barnen håller på med men många barn umgås även på nätet och kan lätt bli utanför om de inte får tillgång till det menar hon.

– Men man behöver prata med sitt barn och se vad internet fyller för funktion i dess liv.

Beror på ålder

Sofia Berne menar att det är viktigt att prata med sina barn och att ha bra kommunikation om vad de gör vid datorn. Och att det beror mycket på hur gamla barnen är när det gäller att lägga sig i.

– Yngre barn kan ibland behöva hjälpa med att bedöma vilka sidor som är lämpliga och man kan engagera sig och vara delaktig. Äldre barn behöver lite mer rätt att bestämma själva.

Och just när det gäller yngre barn tycker Sofia Berne att det är bra att be barnen att visa vad de gör.

– Man kan be dem visa något som de gör på internet, nått som de tycker är roligt. Man kan också be dem visa något som de tycker är jobbigt och även vara med och kanske spela något spel, så det blir en gemensam aktivtet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista