Rödögd trädgroda sittandes på finger
Den rödögda trädgrodan kan ta sig fram även på de knepigaste underlag. Foto: Jan Westin

Djuren med stenkoll på fotfästet

4:06 min

Under den här delen av året är det ofta halt och det gäller att veta var man sätter fötterna. Men där vi människor har svårt att ta oss fram finns det många djur som har stenkoll på fotfästet.  

Trafikverket har idag varnat för blixthalka i stora delar av södra Sverige  Men i djurvärlden finns det arter som kan klamra sig fast på undersidan av blöta blad, på lodräta klippväggar och hängandes i innertaket. Jan Westin, zoolog och vetenskaplig ledare på Universeum berättar varför vissa djur klarar halka och svåra underlag bättre än vi människor. 

– När jag var i Costa Rica nyligen såg jag såg ett geckopar som parade sig hängandes i innertaket. På undersidan av tårna har de miljontals små tunna hår, och varje litet strå har en pytteliten platta längst ut. Och när de trycker fast dem mot underlaget så bildas en elektrostatisk kraft som motsvarar 140 kilos dragkraft.

– Nackdelen med det här är att det inte fungerar när det är blött. Men några som inte har problem med det är trädgrodor. De lever ju i regnskogar, och kan sitta fast på undersidan av blad. De har tåkuddar på spetsen av sina tår. De här kuddarna består av massor av celler, och mellan cellerna finns mellanrum. Så när de kniper åt de här mellanrummen så kan de hänga sig fast i små ojämnheter i underlaget.

Förutom grodor och ödlor finns det också större djur med bra fotfäste. Till exempel snögetter, som kan ta sig fram på i princip lodräta bergssluttningar.

–Deras klövar är delbara så när de hoppar mellan klippor så spärrar de ut klövarna så de kan få fäste varsomhelst, till och med på lodräta klippor, säger Jan Westin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista