Izabell Zaza på Sveriges elevråd föreläser.
Izabell Zaza på Sveriges elevråd föreläser. Foto: Victor Pandurescu/SR.

Kränkningar i grundskolan ökar

Izabell Zaza: Elevskyddsombuden viktiga
0:59 min

Antalet kränkningar av elever inom grundskolan ökar enligt färsk statistik från skolinspektionen. Ett problem är att det finns för få skyddsombud bland eleverna.

Ett viktigt steg i arbetet mot detta är att det ska finnas elevskyddsombud på skolorna, något som är lagstadgat men som enligt Sveriges elevråd saknas på nio av tio skolor.

En konsekvens är att man ofta missar kränkningar som sker i sociala medier eftersom personalen sällan upptäcker dessa, något som Izabell Zaza på Sveriges elevråd tror att eleverna kan vara bättre på.

– Det är lag på att det dels ska finnas elevskyddsombud på varje skola och sen att de också ha rätt att få utbildning.

Men trots att det är lagstadgat om att det ska finnas elevskyddsombud på alla skolor ser verkligheten annorlunda ut. Enligt Sveriges elevråd, en rikstäckande organisation som jobbar med elevråd i grundskolan, saknas elevskyddsombud på nio av tio skolor.

En konsekvens är att man ofta missar kränkningar som sker i sociala medier eftersom personalen sällan upptäcker dessa, något som Izabell Zaza tror att eleverna kan vara bättre på:

– Elevskyddsombuds uppgift är att bevaka och rapportera, så elevskyddsombuden har inget ansvar att åtgärda problemen.

– De ska vända sig till de ansvariga på skolan, de vuxna skyddsombuden och rektorn och påpeka att här har vi problem vi behöver komma fram med en plan.

Idag utbildades ett trettiotal Göteborgselever på Burgårdsgymnasiet till att bli elevskyddsombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".