Mannen hittades vid Sisjöns badplats. Foto: Adam Ihse/TT
Mannen hittades vid Sisjöns badplats. Foto: Adam Ihse/TT Foto: Adam Ihse/TT

Åklagarens teori: Kidnappades och dödades för hundralappar

1:34 min

Idag väcks åtal för den uppmärksammade kidnappningen och mordet på en 27-årig man vid Sisjöns badplats förra året.

Det var den 27 augusti i fjol som vittnen såg hur två män misshandlade en tredje man vid Kobbegårdens idrottsplats i Askim. Efter att ha slagit sönder framrutan på hans bil med en träpåk drog de in honom i en annan bil mot hans vilja och lämnade platsen.

Tre dagar senare hittades den kidnappade mannen, en 27-åring från Alingsås, död vid Sisjöns badplats.

Han hade förblött av ett knivstick i låret.

Vid dagens rättegång åtalas totalt fem personer. Tre av dem för inblandning i händelseförloppet som ledde till 27-åringens död.

Det dödliga hugget ska ha utdelats av en 48-årig man som nu åtalas för mord. En 26-årig man åtalas för medhjälp till mord. Och en 29-årig kvinna för medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel.

Bakgrunden ska enligt kammaråklagare Peter Larsson vara en pengaskuld.

De två huvudmisstänkta männen har kopplingar till Mc-gäng i Göteborg. 27-åringen hade precis betalat tillbaka en skuld, men missade då att betala en mindre del av summan.

När han upptäckte det och skulle betala de sista pengarna ville 48-åringen lära honom en läxa, enligt vittnesuppgifter från 26-åringen.

Och enligt kammaråklagare Peter Larsson rör det sig om en i sammanhanget liten summa pengar.

– 500 kronor är det som fattas enligt min bedömning, säger han.

– Det är det motivet som har angivits, men jag kommer också att presentera ett djupare motiv som har med relationer att göra. Det kommer jag att utveckla i domstolen.

48-åringen nekar till samtliga åtalspunkter och hans advokat, Kalle Ahlqvist, menar att hans klient har handlat i nödvärn.

– Det finns ingen som dödar någon för 500 kronor. Det är ett hugg i en ickevital del av kroppen och det har inte funnits en tanke på att det skulle kunna döda, säger han.

Och den andra teorin om att det skulle vara någon form av relationsdrama bakom?

– Det finns ingenting i hela utredningen som pekar på det.

26-åringen och 29-åringen nekar också till åtalspunkterna som riktas mot dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista