Sverigefinländarnas flagga
1 av 2
Toisen polven ruotsinsuomalainen Andreas Ali Hietala-Jonasson suunitteli ruotsinsuomalaisille oman lipun. Foto: Erkki Kuronen, Sveriges Radio Sisuradio
Trästugor i Gatenhielmska reservatet, Majorna.
2 av 2
Ordet Majorna betyder "flera små stugor" på finska. Här några major i Gatenhielmska reservatet i hjärtat av Majorna. Foto: Wikimedia Commons

Femårsjubileum för Sverigefinländarnas dag

4:37 min

Tiotusentals Göteborgare har finska rötter och sedan fem år tillbaka uppmärksammas dessa rötter på Sverigefinländarnas dag 24 februari.

– Det är en viktig dag för att påminna oss själva om våra rötter, men också för att vi sverigefinländare syns och hörs lite extra, säger Dani Söderling på Sverigefinska rådet. 

I Göteborg kommer det bland annat innebära en ceremoni på Gustav Adolfs Torg kl 17 idag med tal, sång och flagghissning med den sverigefinska flaggan.

– Det är en ganska ny flagga som kom 2013. Den är vit, gul och blå. Det är de svenska och finska färgerna ihop.

Finsktalande invandrare är stadens största minoritet, och det är omkring 30 000 göteborgare som idag talar finska. Sedan 2011 är också Göteborg finskt förvaltningsområde vilket betyder att kommunen ska skydda och främja de nationella minoritetsspråken och kulturerna. Det betyder rätt till förskola och äldreomsorg på finska och rätt att använda finska vid kontakt med kommunen. Och den finsktalande minoriteten är också något som präglat den göteborgska kulturen, inte minst när det gäller namn.

– Till exempel är namnet Majorna finskt. Maja betyder stuga på finska, och många stugor blir därför Majorna.

Mer information om vad som händer i Göteborg under sverigefinländarnas dag går att läsa på Göteborgs stads hemsida, www.goteborg.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista