Vägvalets Theo Papaioannou
Vägvalets Theo Papaioannou. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Vägvalet fäller försäljning av Göteborgs spårvägar

"Kompetensen för att driva spårväg finns här i Göteborg"
1:18 min

Det lutar åt att Göteborgs spårvägar inte kommer att säljas som den borgerliga oppositionen vill.

Frågan som väckt mycket debatt var uppe i kommunstyrelsen idag och där finns inte Vägvalet representerat. Men redan imorgon beslutar fullmäktige i frågan och där kommer Vägvalet att stödja den röd-gröna linjen om att behålla Göteborgs spårvägar inom kommunen.

– Vi anser ju att kompetensen för att driva spårväg finns här i Göteborg och då bör det ligga kvar här också. Och det har såpass stor inverkan på stadsutvecklingen att vi tycker det är viktigt att vi har kontroll över hur det hanteras, säger Vägvalets ledare Theo Papaioannou idag.

Både Sverigedemokraterna och Martin Wannholt avstod idag att rösta i kommunstyrelsen när frågan var uppe. 
Det gjorde att röd-gröna linjen vann idag, men den vinsten kommer alltså att stå sig i kommunfullmäktige imorgon också.

Där kommer Vägvalet också med ett eget yrkande som går än längre än de röd-gröna när det gäller att trygga spårvägens verksamhet kvar i kommunen. De vill att den ska flyttas från dagens bolagsform till att drivas i förvaltning.

– Då blir de politiska besluten mer transparanta. Hur det än är i ett bolag är det ibland svårt att få insyn i vad som sker. I en politiskt nämnd, där är det öppet för medborgarna att se vad som sker, säger Theo Papaioannou.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".