Johan Wilck, chef för Bostadsbolaget på HisingenJohan Wilck, chef för Bostadsbolaget på Hisingen
Johan Wilck, chef för Bostadsbolaget på Hisingen Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio

Utbredd svarthandel med hyreskontrakt

1:10 min

Det stora antalet flyktingar som kommit till Sverige och Göteborg har ökat trycket på en redan pressad bostadsmarknad.

Ikväll visar SVT:s Uppdrag granskning en kartläggning av svarthandeln med hyreskontrakt i stan.

När P4 Göteborg träffar Johan Wilck, chef för Bostadsbolaget på Hisingen, berättar han hur de märker av en ökad illegal handel med hyreskontrakt:

Den illegala marknaden bildas ju blixtsnabbt, det vet vi ju. Därför har vi i Göteborg, från Bostadsbolagets sida gjort en ordentlig satsning sen ett år tillbaka att titta på olovlig andra hand och oriktiga hyresförhållanden, berättar han.

Höstens flyktingström till Sverige och Göteborg har satt bostadsmarknaden på prov och med ett ökat behov av bostäder uppstår också fler möjligheter att illegalt hyra ut sin lägenhet.

– Det ger en marknad att hyra ut sin lägenhet. Så när vi kommer till en lägenhet på tre rum och kök och det bort en familj i varje rum. Och han som har kontraktet ser de inte så ofta. Det är ju ren affärsverksamhet. Men samtidigt ha de tre familjerna en adress att skriva sig på, säger Johan Wilck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista