Skogsdunge som lyses upp av polisens lampor. Foto Adam Ihse / TT
Kidnappad påträffad död vid Sisjön. Foto Adam Ihse / TT

Mordmisstänkte 48-åringen nekar till anklagelserna

1:38 min

Det fanns inget uppsåt att döda den 27-årige mannen som berövades livet vid Sisjön i somras. Det menar den mordmisstänkte 48-åringens advokat.

På onsdagen inleddes rättegången mot de tre som misstänks för inblandning i en 27-årig mans död i Sisjön förra året.

Den mordmisstänkte 48-åringens advokat Kalle Ahlqvist, avfärdade åklagarens teori om att det var en skuld på 500 kronor som låg till grund för att 27-åringen miste livet.

– Det är väl ingen person som med brått mod skulle beröva en annan person livet för en sådan sak. Det menar jag är helt uppenbart, säger han och avfärdar samtidigt åklagarens andra teori.

– Det har förts in ett resonemang om att det skulle vara ett svartsjukedrama. Men det finns ingenting förutom åklagarens påstående som pekar på det.

Den mordmisstänkte 48-åringen har erkänt att det var han som stack 27-åringen med en kniv i låret.

Han menar dock att det har skett i en nödvärnssituation. Enligt 48-åringen har han själv blivit attackerad av 27-åringen med samma kniv, vridit den ur hans hand och stuckit honom i låret för att skydda sig.

48-åringens advokat menar också att påståenden om sin klients kopplingar till ett Mc-gäng i Göteborg vilar på lös grund.

– Man vill gärna göra en koppling till en organisation och det tycker jag är olyckligt. Det piskar upp en stämning i ett mål som är lite onödig, säger Kalle Ahlqvist.

– Han har inga kopplingar överhuvudtaget till någon organisation. Han känner människor. Han känner mig, jag är advokat och han känner människor som spelar fotboll, och som jobbar på Volvo.

Rättegången beräknas ta tio dagar, men först om en dryg vecka kommer mordutredningen att tas upp.

Innan dess ska en rad andra brott som de åtalade och två andra personer misstänks för upp i rätten. Bland annat handlar det om grovt narkotikabrott, misshandel, olaga hot och försök till utpressning.

Också den 26-årige mannen som åtalas för medhjälp till mord nekade idag till brott. Han fanns med via länk på en stor skärm i rättssalen.

– Han upplever det som att det finns en hotbild mot honom. Därför vill han inte närvara i rättssalen utan vara med via videolänk, säger 26-åringens advokat Jan Elgmark.

Från vilket håll upplever han att det finns en hotbild?

– Det vill jag inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista