En bild rakt framifrån på Ardalan Shekarabi
Civilminister Ardalan Shekarabi (s) Foto: Fanni Olin Dahl / TT

Civilministern: Det är för lätt att överklaga upphandlingar

"När regelverket krockar med det sunda förnuftet är det regelverket som ska ändras"
1:39 min

Migrationsverket upphandlar löpande tillfälliga boenden åt de asylsökande som i dagsläget väntar på beslut i sina ärenden. Men platser står tomma på grund av att många beslut överprövas.

Trots att tusentals platser upphandlas står många sängar tomma eftersom leverantörer som inte tilldelats kontrakt begär överprövning. Civilminister Ardalan Shekarabi ställer sig kritisk till hur enkelt det är att begära överprövning.

– Under oktober månad hade vi två till tre tusen platsen tomma på asylboenden samtidigt som vi var tvungna att hänvisa människor till tältläger. Och det har att göra med att upphandlingarna av de berörda flyktingboendena hade blivit överprövade, säger han och forsätter:

– När regelverket krockar med sunda förnuftet är det regelverket som måste ändras.

Civilminister Ardalan Shekarabi (s) hoppas snart få igenom ett lagändringsförslag som ska göra det svårare att begära överprövning av upphandlingsbeslut.

 Enligt Ardalan Shekarabi är syftet att man i första hand ska se till det allmäna intresset när upphandlingar handlar om att människor ska få tak över huvudet.

Men förslaget har också fått kritik. Pär Cronhult som är chefsjurist på tankesmedjan "Den nya välfärden" skriver i en debattartikel att flyktingkrisen bara är ett svepskäl för få igenom lagändringen som kritiserats i flera remissinstanser. Framför allt menar skribenten att lagändringen kan påverka rättssäkerheten, något som civilministern inte håller med om.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi har bland de mest generösa systemen för överprövningar i Europa. Och det är inte så att andra länder saknar rättssäkerhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".