Forskare Katarina Gårfeldt och projektledare Darko Manakovski står i en korridor och ser glada ut.
Forskare Katarina Gårfeldt och projektledare Darko Manakovski Foto: Lina Persson

Samarbete för att nå hållbarhetsmål

"Det är en dröm som blir sann"
3:53 min

Göteborg står värd när forskning, näringsliv och politik startar samarbete för att nå hållbarhetsmålen inom ramarna för Agenda 2030.

I september förra året enades FN:s alla länder om ett antal hållbarhetsmål inom ramarna för Agenda 2030. För att ha möjlighet att nå målen krävs vad FN:s generalsekreterare kallade "banbrytande samarbeten" mellan forskning, näringsliv och politik.

I veckan går startskottet för det arbetet i Sverige och det gör det i Göteborg. Det är Göteborgs miljövetenskapliga centrum som står värd för hållbarhetsmötet.

– Göteborg har fått mandat i ett stort globalt nätverk att vara regional nod i norra Europa för det här nätverket Sustainable Development Solutions Network som aktivt ska arbeta för att den kunskapen som redan finns ska användas, säger Katarina Gårfeldt som är föreståndare för Göteborgs miljövetenskapliga centrum.

I veckan ska flera ministrar, däribland statsminister Stefan Löfven, forkare och aktörer inom svenskt näringsliv träffas i Göteborg för att diskutera hur man gemensamt ska nå hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030.

– Det markerar starten på det här nätverket och vi ska arbeta framåt och presentera allt det vi kommer göra och samspelet mellan näringsliv, regering och akademi, säger Darko Manakovski som är projektledare för hållbarhetsmötet.

Katarina Gårfeldt ser mycket fram emot mötet.

–Det är en dröm som blir sann. Jag och mina forskarkollegor i Göteborg och runt om i världen har länge arbetat för att hållbar utveckling ska samla forskare, industri och myndigheter för att göra en gemensam satsning, säger hon.

Mer om hållbarhetsmötet hittar du på Sustainable Development Solutions Network Northern Europés webbplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".