Trångboddheten i Norra Biskopsgården saknar jämförelse i resten av staden.
1 av 2
Trångboddheten i Norra Biskopsgården saknar jämförelse i resten av staden. Foto: Simon Rissvik/SR
Johan Wilck, chef för Bostadsbolaget på HisingenJohan Wilck, chef för Bostadsbolaget på Hisingen
2 av 2
Johan Wilck, chef för Bostadsbolaget på Hisingen Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio

Ohållbar trångboddhet i Norra Biskopsgården

"Inte ovanligt att vi hittar folk boende i källare och på vindar"
1:38 min

Tio personer boende i en tvåa. Det är verkligheten för många av invånarna i Norra Biskopsgården där trångboddheten nått nya proportioner.

Detta till följd av det stora antalet flyktingar som kommit till Sverige och Göteborg den senaste tiden.

- Visst kommer vi in i lägenheter där det bor en familj per rum. Och det är inte ovanligt att vi hittar människor boende i källare och på vindar, och där ska man ju inte bo. Det är många som ska trängas på liten yta, säger Johan Wilck, distrikschef för Bostadsbolaget på Hisingen.

Bostadsbolaget har drygt 24 000 lägenheter i Göteborg och snittet boende per lägenhet ligger på 1,8 personer. 1250 av bolagets lägenheter ligger i Norra biskopsgården och där är det officiella snittet 4 till 5 boende per lägenhet.

Men sedan i somras har den ökade flyktingströmmen till Sverige och Göteborg gjort att allt fler sökt sig till området för att bo hos släkt och vänner och man vet inte från bostadsbolagets sida hur många som bor i lägenheterna:

- Min egen tanke är att det bor mellan fem och tio i varje lägenhet. Så mellan fem- och tiotusen borde det bo i området. Det är betydligt mer om man tar ett jämförbart område med lika många lägenheter i Härlanda eller Kortedala, det är jättestor skillnad, säger Johan Wilck.

Och det här märks inte minst när det gäller sophantering, vattenförbrukning och slitage i lägenheterna men också på bemanningen i området:

- På kvartersvärdar, trädgårdsmästare, miljövärdar och städpersonal är vill dubbel bemanning mot det normala. För att hålla området i lika bra skick som i ett vanligt område så krävs det. Vi klarar det inte med normal bemanning, säger Johan Wilck.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".