Göteborgs-Posten är en del av Stampen-koncernen. Foto: Madeleine Blidberg/SR
Göteborgs-Posten. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Åtta journalisttjänster försvinner från G-P

1:29 min

Göteborgs-Posten drar ner kraftigt på sin bildredaktion. De nuvarande sex tjänsterna ska bli två. Dessutom försvinner fyra webbredaktörer.

Åtta tjänster försvinner när Göteborgs-Posten minskar sin bemanning. I framtiden ska tidningen bara ha en bildredaktör och en fotograf anställda i den egna organisationen. 

Och förutom bildredaktionen försvinner även fyra webbredaktörer från tidningen. 

– Framförallt så är väl folk ledsna för det här är ytterligare ett steg i den här slimmade organisationen som vi upplever. Där vi går från en ganska kraftig bemanning till en minimal, säger journalistklubbens ordförande på GP, Gabriella Mohoff.

Idag jobbar två bildredaktörer och fyra fotografer på tidningen. De sex tjänsterna ska nu alltså bli två. En bildredaktör och en fotograf.

Igår erbjöds anställda på tidningens bildredaktion avgångsvederlag och enligt Gabriella Mohoff riskerar det att gå ut över tidningens kvalitet.

– Vi har otroligt duktiga, prisbelönta fotografer på GP och vi är kända för vår bildjournalistik. Det är klart att det kommer att påverka. Troligen en del på bildkvaliteten, men också idéarbete och det journalistiska arbetet på redaktionen, säger hon. 

Göteborgs-Postens chefredaktör Cecilia Krönlein menar dock att läsarna inte kommer att märka av förändringen.

Istället för egna fotografer kommer tidningen nu att jobba mer mot externa bildbyråer och frilansar.

– Anledningen är att vi har inlett en förhandling om en ny bemanningsplan för redaktionen. I den berörs bland annat våran bildredaktion. Det är tråkigt men vi befinner oss i en sådan situation att vi måste fundera över vad vi ska göra själva och vad vi kan göra i samarbete med externa leverantörer, säger chefredaktören Cecilia Krönlein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista