Karta över temporära boenden för flyktingar. Foto: Göteborgs stad
Platser där det planeras för byggande av tillfälliga bostäder. Foto: Göteborgs stad

Dubbelt så många platser krävs för tillfälliga flyktingbostäder

Sven Höper: Tolv platser räcker inte
1:18 min

Enligt Sven Höper, direktör för välfärd och utbildning på statsledningskontoret i Göteborg, kommer det behövas dubbelt så många platser för tillfälliga bostäder än de tolv som finns på förslag i Göteborgs stad.

På de informationsmöten för invånarna som berörs av de förslag på tillfälliga boenden som finns i dagsläget och frågorna och känslorna varit många.

Men för att täcka behovet kommer det behövas ännu fler platser säger Sven Höper, direktör för välfärd och utbildning på statsledningskontoret i Göteborg.

– Tolv platser räcker inte. Jag skulle vilja ha det dubbla, 25 till 30 platser för att få en vettig storlek på boendena och få en bra blandning säger Sven Höper, direktör för välfärd och utbildning på statsledningskontoret i Göteborg.

Känslorna har varit starka och frågorna många efter kommunens förslag att bygga tillfälliga modulbostäder för 3 000 människor på tolv platser. Främst tittar man på markytor som snabb går att ta i anspårk till exempel idrottsplatser och parkeringsplatser. Och i områden där det tidigare inte bor så många nya svenskar. Och det är för att få en större spridning och boenden i mer rimlig storlek som kommunen letar efter fler platser.

– När det gäller HVB-hem för ensamkommande barn så har vi sagt att 60 barn ska vara en högre gräns och idealet är 20 till 30 barn per boende. Kan vi då få fram 30 platser då är det större chans att vi kan realisera vettigare storlek än om vi fastnar vid tio eller tolv, säger Höper.

Bostadsbristen är stor och tidspressen tuff. Redan i sommar behöver de första bostäderna stå klara.

– Jag säger så här 880 människor på våra flyktingförläggningar har fått permanent uppehållstillstånd och de kommer till Göteborg med start i maj och då måste vi ha vettiga bostäder till dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".