Det blir 50 miljoner dyrare än planerat och byggtiden blir lång
1 av 3
Busstrafiken säljs inom kommunala Göteborgs spårvägar.
Jonas Ransgård (M) Foto: Erica Hedin/SR
3 av 3
Jonas Ransgård (M) Foto: Erica Hedin/SR

Kommunens bussbolag säljs

1:37 min

Göteborgs kommuns bussbolag kommer säljas men övrig verksamhet inom Göteborgs Spårvägar blir kvar i kommunen, det beslutade politikerna i fullmäktige sent igår kväll.

Beslutet kom efter en lång och stundtals ganska hetsig debatt och där omröstningen strax innan midnatt fick göras om eftersom de olika förslagen till slut blev så många och knepiga att hantera. Johan Nyhus, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för trafikfrågor ser trots allt beslutet som en seger.

– Ja det tycker jag är en väldigt rolig seger, säger Nyhus.

Men det är Vägvalet och Sverigedemokraterna som ni behövde för att nåd den?

– Vi har lagt vårt förslag utan att ha någon diskussion med dem. Men de har valt att stödja vårt förslag och då är det så.

– Sen är det tråkigt att man väljer att sälja vårt bussbolag, från borgerligheten, Vägvalet och Sverigedemokraterna. Det är ett bussbolag som är välskött och går med vinst, säger Nyhus.

Vägvalet och Sverigedemokraterna röstade ömsom med de röd-gröna ömsom med Alliansen och resultatet blev alltså att bussbolaget med cirka 160 anställda ska säljas medan framtiden för Göteborgs spårvägar ska utredas.

Jonas Ransgård, moderat kommunalråd hade hellre velat föra över Göteborgs spårvägar med spårvagnar och anläggningar till Västra götalandsregionen:

– Jag tycker att det är en besvikelse att vi inte kan samla allt annsvar för kollektivtrafik i Västra götalandsregionen och ha spårvägen i den regin, säger Ransgård.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista