16-årig flicka är fritagen från IS och är hemma i Sverige igen Foto: Office of The Chancellor Kurdistan Region Security Council
16-årig flicka är fritagen från IS och är hemma i Sverige igen Foto: Office of The Chancellor Kurdistan Region Security Council

Fritagna flickan är hemma i Sverige

0:26 min

UD kan bekräfta att en minderårig svensk medborgare är tillbaka i Sverige. Det är naturligtvis väldigt glädjande, säger Johan Tegel på UD:s presstjänst.

Det här har kunnat ske genom samarbete mellan myndigheter här i Sverige och internationellt. Nu är det här ärendet avslutat för UDs räkning, vi kommer inte ha någon ytterligare uppgift att lämna om det här ärendet. Det omfattas av konsulär och utrikes sekretess.

Flickan lämnade Sverige i slutet av maj i fjol tillsammans med sin dåvarande pojkvän. Paret tog sig med tåg och buss genom Europa. Därefter korsade de gränsen från Turkiet till Syrien för att slutligen skjutsas av IS till Mosul i norra Irak. Flickan fritogs av kurdiska säkerhetsstyrkor, enligt den kurdiska säkerhetstjänsten i Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista