Ylva M Andersson och Mette Friberg
Ylva M Andersson och Mette Friberg. Foto: SVT och TT

SVT chef lämnar sitt jobb

Den konflikt som uppstod på SVT i Göteborg för några veckor sedan resulterar nu i att samhällschefen Mette Friberg slutar. Det meddelade SVT:s företagsledning på fredagen.

– Det är klart att vi är bestörta över detta. Det är en väldigt stor förlust, inte bara för Uppdrag granskning, utan för Tv-huset i Göteborg och faktiskt för hela SVT. Mette har betytt otroligt mycket för utvecklingen av samhällsjournalistiken på SVT, säger Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Nils Hansson.

Det var i samband med att en ny programchef med ansvar för Uppdrag Granskning skulle tillsättas som det blev en konflikt mellan ortschefen Ylva M Andersson och samhällschefen Mette Friberg. 

Flera av dom tongivande journalisterna på SVT, bland andra Janne Josefsson protesterade kraftfullt mot chefsförändringen i ett brev till SVT:S högsta ledning.  

Nu har Mette Friberg enligt SVT:s företagsledning själv beslutat sig för att lämna sin tjänst efter 17 år i bolaget. 

– Jag beklagar att Mette väljer att sluta, säger Maria Groop Russel, divisionhef i SVT:s företagsledning på SVT Västs hemsida.

– Det har hela tiden varit mitt mål att hon ska komma tillbaka.

Sedan konflikten blev känd i början av februari har ledningen försökt hitta en lösning där båda två kan stanna kvar på sina tjänster.

Enligt Nils Hansson kommer tittarna dock kunna förvänta sig sitt vanliga Uppdrag granskning i framtiden.

– Det är inte så att det lägger krokben för själva produktionen. Däremot lägger det väldig sordin på stämningen. Det är klart att det uppstår en svacka eftersom det har tagit mycket tid och kraft. Nu känner vi att vi måste koncentrera oss på att göra riktigt bra program, säger han.

Som tidigare beslutats är Robert Olsson tillförordnad som chef för SVT Göteborg de närmaste månaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista