Sahlgrenska Sjukhuset. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio
Sahlgrenska Sjukhuset. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio

Sahlgrenska granskar operation efter KI-skandalen

1:00 min

En operation på Sahlgrenska i Göteborg ska granskas efter skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini och Karolinska institutet.

Det är Svenska Dagbladet som skriver om en luftstrupstransplantation som genomfördes vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i mars 2011.

En 76-årig man med andningssvårigheter fick en donerad mänsklig luftstrupe, behandlad med stamceller, inopererad.

Kirurgerna och forskarna som genomförde operationen använde sig av en metod som angränsar till den som Paolo Macchiarini använde sig av vid en operation 2008.

Forskarna hänvisar även till Macchiarinis forskningar på konstgjorda luftstrupar i sin rapport som publicerades.

Patienten på Sahlgrenska dog 23 dagar efter ingreppet, sedan han fått en infektion som inte satt i luftstrupen.

Sahlgrenska har nu beslutat att transplantationen och en del andra ingrepp ska utredas av samme expert, Bengt Gerdin, som granskade Paolo Macchiarini.

– Anledningen till att vi vill göra en utredning är de frågor som väckts i samband med aktuella rapporter om patientfall på Karolinska. De frågorna har även väckts hos oss, hur nya metoder överhuvudtaget tas upp och sprids, säger Lars Grip, direktör för Forskning, utveckling och utbildning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. till SvD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista