Alicia Vikander med sin Oscarstatyetten.
1 av 3
Alicia Vikander med sin Oscarstatyett. Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikander med sin mamma Maria Fahl Vikander på Oscarsgalan.
2 av 3
Alicia Vikander med sin mamma Maria Fahl Vikander på Oscarsgalan. Foto: Chris Pizzello
Alicia Vikander när hon kom med sin pappa Svante till Oscarsgalan.
3 av 3
Alicia Vikander när hon kom med sin pappa Svante till Oscarsgalan. Foto: Al Powers

Alicia Vikander tackar alla där hemma

I natt fick skådespelerskan Alicia Vikander en Oscar för Bästa kvinnliga biroll för filmen The Danish Girl. Det är historiskt.


Alicia Vikanders vinst på Oscarsgalan i natt är historisk. Ingen svensk har vunnit priset för bästa kvinnliga biroll sedan Ingrid Bergman 1975.
-Att få det här priset är större än någonting jag hade kunnat föreställa mig, säger Alicia Vikander.

I natt hände det. Den svenska skådespelerskan Alicia Vikander vann en Oscar för sin rollprestation i "The danish girl".
-Jag försöker komma ihåg vad som hände de sista fem minuterna. Varje år den här natten brukar jag sätta väckarklockan på 02.00 och titta på Oscarsgalan för att fira film människor som arbetar med film. Och att hålla min mammas hand och uppleva att vara i det här rummet var coolt, säger Alicia Vikander till TT direkt efter beskedet om att hon vunnit.

Den svenska skådespelerskan var märkbart rörd när hon gick upp på scenen och höll sitt tacktal. Levererat till största del på engelska smög hon in "tack alla ni där hemma" på svenska under livesändningen.
-Wow, tack så mycket Oscarsakademin för det här otroliga erkännandet. Tack så mycket för ert stöd och er tro på mig, sade hon.

Mer hbtq i Hollywood

Hon tackade även sin motspelare Eddie Redmayne och regissören Tom Hooper som står bakom dramat om Lili Elbe, den första transpersonen i världen som bytte kön.

Alicia Vikander hoppas och tror att filmen kan öppna dörren för fler hbtq-filmer i Hollywood.
-Jag började arbeta med den här filmen för två år sedan och det har inte varit en enkel film att göra. Bara sedan vi avslutade inspelningen har Caitlyn Jenner kommit ut och det har kommit filmer som "Transparent" och "Tangerine", det har varit ett socialt skifte. Jag hoppas att på samma sätt som den här filmen har utbildat mig kommer den öppna dörrarna för en bredare konversation för andra, säger Alicia Vikander.

"Du klarar det"

Med sina framgångar i Hollywood hoppas stjärnan kunna inspirera unga skådespelerskor.
-Mina föräldrar har alltid sagt "du klarar det". Uppenbarligen är många saker möjliga, saker som jag aldrig kunnat tro och det är bara för att jag har några fantastiska kvinnor som stöttat mig. Så mitt råd till unga tjejer är att fortsätta kämpa, säger Alicia Vikander.
Efter det att hon tagit emot priset fick TT en pratstund med stjärnan.

TT: Vad betyder detta för dig personligen och för din karriär?
-Oscarsgalan är ett firande av film och människorna bakom det, så jag är oerhört hedrad över att vara inbjuden och för att få vara en del av detta ikväll. Det är större än något jag kunnat drömma om. Hemma hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle få göra filmer på engelska, eller att man kunde göra det. Om jag bara kan få fortsätta att jobba vore det jättebra, säger Alicia Vikander till TT.


Kan välja och vraka

Bakom sig har Alicia Vikander en kometkarriär, bara under det senaste två åren har hon synts i filmer som "Ex Machina", "The man from UNCLE", och "Testament of youth". Hennes karriär började med Lisa Langseths "Till det som är vackert", 2009. De samarbetade även i "Hotell", 2013.
-Det är bara jätteroligt, fantastiskt, säger regissören Langseth om vinsten.

TT: Vad betyder det här priset för henne?
-Jag tror det betyder att hon kommer kunna göra det hon vill göra, hon kan välja och vraka och styra projekt på ett sätt som hon känner att hon vill göra. Hon behöver inte bara vara en tacksam ja-sägare utan kan påverka sammanhang och så, säger Lisa Langseth.


Glada trots utebliven Oscar

Däremot blir det ingen Oscar till Eva von Bahr och Love Larson som nominerats i klassen bäste makeup och hår för "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Statyetten gick i stället till teamet bakom "Mad Max: Fury road".
-Det känns helt fantastiskt ändå, säger Love Larson till TT. Det är helt otroligt, det är underbart att se vårt jobb i den här salongen med alla filmstjärnor. Vi visste att Mad Max skulle vinna, de är så pass bra. Vi är absolut inte ledsna, vi är glada och hedrade över att vi är här.

TT: Vad betyder detta för karriären?
-Ingen aning, det är bara underbart och härligt. Nu står jag i en bar bredvid Christian Bale och dricker champagne och tittar på tv. Det är så stort.

TT: Var bär det av i natt?
-Efter galan åker vi till Governor's Ball och sedan vidare till Elton Johns Oscarsparty, som vi tydligen är bjudna till, säger han.

De tyngsta priserna

Bland de tunga kategorierna tar "Spotlight" hem priset som årets bästa film.

Alejandro Gonzalez Iñárritu får en statyett för bästa regi för filmen "The revenant". Han vinner därmed pris för bästa regi för andra året i rad. "The revenant" hade även framgång i kategorin bästa manliga huvudroll där Leonardo DiCaprio tog hem statyetten.

Priset för bästa kvinnliga huvudroll går till Brie Larson för insatsen i filmen "Room", där hon spelar en kidnappad kvinna.

Bristande mångfald

Värden Chris Rock öppnade den 88:e Oscarsgalan med att kommentera bristen på mångfald bland de nominerade, som varit en het potatis under försnacket.
-Välkommen till den 88:e upplagan av Oscarsgalan, även kallad "The white people choice awards", sade han. Det är tur att värdarna inte nomineras, då skulle jag inte ens vara här, sade han.

Samtliga 20 av de som i år tävlade i de främsta skådespelarkategorierna är vita och bland de nominerade för regi och manus finns inte en enda kvinna.


Cecilia Burman/TT


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".