Operationsavdelningen på Södersjukhuset. Tre grönklädda kirurger står lutade över en patient på operationsbordet.
Få din operation snabbare men kanske på annan ort. Foto: Foto Bertil Ericson / TT Bild

VGR vill korta operationsköerna

1:35 min

Operationsköerna är som bekant långa. Västra Götalandsregionen vill därför styra operationerna dit resurserna finns - och på det viset korta köerna.


Då kan det också bli vanligare att stå i en operationskö som är gemensam för hela regionen.

– Vi styr ju produktionen - vi styr vad sjukhusen ska göra för att knyta ihop ett system, säger Eva Arrdal som jobbar med produktionsstyrningsfrågor inom regionens koncernstab.

Regionen har sedan några år tillbaka en gemensam kö för fetmaoperationer och i år hoppas man även få till en gemensam kö för dem som behöver en ryggoperation.

Ryggpatienter kan få vänta 1-2 år på en operation men nyligen har hälso-och sjukvårdstyrelsen har beslutat köpa in ryggoperationer för 25 miljoner kronor om året fram till sommaren 2019.

I år planerar regionen göra 970 ryggoperationer i egen regi men det behövs totalt göras uppemot 2 000 operationer i regionen.

Och fler typer av gemensamma köer än för fetma och ryggar kan det bli.

Men vill man ha sin operation snabbare får man vara beredd att resa.

– Ja, speciellt som göteborgare kan man i framtiden vara beredd på att röra på sig mer i regionen för att få en operation som man kanske bara gör en gång i livet, säger Eva Arrdal.

– Regionen bestämde exempelvis för några år sedan att Lidköping kommer bli ett nytt centrum för höft-och knäoperationer.

Där kan även göteborgare hamna när köerna till ortopeden i Mölndal är långa.

Eva Arrdal hoppas att belastningen på klinikerna blir jämnare och att väntetiderna kortas till högst de tre månader som vårdgarantin föreskriver.

– När man får besked om att en operation är nödvändig så ska man samtidigt få en operationstid. Sen behövs 30-45 dagar för att patienten och sjukvården ska förbereda sig inför ingreppet. Det är vår målsättning, säger Eva Arrdal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista