Ulrika Falk från Göteborgs Räddningsmission vill att alla ska få gå i skolan. Foto:Josipa Kesic/Sveriges radio
Ulrika Falk från Göteborgs Räddningsmission vill att alla ska få gå i skolan. Foto: Josipa Kesic/Sveriges radio

Få brott mot EU-migranter polisanmäls

1:31 min

Rädsla och osäkerhet leder till att många fattiga EU-migranter inte vågar polisanmäla när de utsätts för hot, hat eller fysiskt våld. 

När vi gav oss ut på stan för att träffa några av de Eu-migranter som just nu befinner sig i Göteborg fick vi en annan bild.

– Folk är snälla mot oss och Sverige är verkligen ett civiliserat land, säger Valentin som är EU-migrant från Rumänien.

Men att vi får höra så positiva berättelser kan bero på att vi är representanter från media. Det menar Mona Lisa Pruteanu som själv är rom och jobbar för Göteborgs Räddningsmission.

– Många tror att de kommer att bli ännu mera avvisade om de uttalar sig negativt i media och svenskar och polisen, säger hon. 

Även Ulrika Falk som är samordnare för räddningsmissionens arbete för romer menar att det ligger mycket rädsla bakom det låga antalet polisanmälningar. 

– Många romer är rädda eller osäkra inför att anmäla diskriminerings- och hatbrott. Det beror på två saker. Att man inte vet vart man ska vända sig eller tror att det inte är någon idé. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista