Öckerö tar nu emot även vuxna flyktingar. Foto: Västkustfoto/Öckerö kommun
Foto: Västkustfoto/Öckerö kommun

Öckerö har svårt att ordna bostäder

1:40 min

Från och med idag gäller den nya lag som tvingar kommuner att ta emot och ordna bostäder åt nyanlända som fått uppehållstillstånd. Men i Öckerö kommun har man svårt att uppfylla lagen.

Öckerö kommun ska ta emot 73 personer men bostadsbrist och länsstyrelsens stopp för nya bostäder gör att man nu ber allmänheten om hjälp.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Arne Lernhag, tror att privatägda bostäder kan vara bra för integrationen.

– Om man kommer ut i sådana här bostäder som ligger i andra familjers hus så tror jag integrationen går mycket fortare, säger Lernhag.

Öckeröbon Tobias Göransson tycker det är bra att kommunen söker privata bostäder och skulle gärna hyra ut sin egen bostad om det var möjligt.

– På den här bostadsmarknaden hade man hyrt ut den i vilket fall som helst, det är ju inget svårt att hyra ut bostäder här när det är sådan bostadsbrist, säger han.

Enbart två bostäder är hittills klara för att hyras ut till nyanlända.

Arne Lernhag hade hoppats på åtminstone 10 till 15 bostäder för att lätta situationen och berättar att de också varit tvungna att tacka nej till erbjudanden på grund av oskäligt höga hyror.

– Jag vet att man begärt 20 000 för en vanlig lägenhet och det är hyror långt över de nivåer vi har. Då får vi en ohållbar situationen eftersom arbetsförmedlingen slutar betala hyran efter två år och då ska familjen själv klara av det och normerna för, exempelvis, försörjningsstöd täcker inte en sådan hyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista