En samling sprutor från ett sprututbytesprogram
1 av 2
Sprutor från ett utbytesprogammet. Foto: Foto: Drago Prvulovic / TT
Marina Johansson (S), kommunalråd Gbg.
2 av 2
Marina Johansson (S), kommunalråd Gbg. Foto: Lasse Nilsson/SR

S vänder i frågan om sprututbyte

"Saker och ting förändras, då måste vi också förändras"
1:41 min

Socialdemokraterna i Göteborg som tidigare varit emot sprututbytesprogram för narkotikamissbrukare meddelade idag att man nu förbereder ett införande av programen.

Anledningen till att partiet nu svänger i frågan om sprututbytesprogram är regeringens hållning om att enskilda kommuner i framtiden inte ska kunna neka programmen.

- Nu har regeringen bestämt sig. Då känner vi att vi inte kan sitta och säga nej, nej, nej. Då kanske verksamheten inte blir som vi vill, säger Marina Johansson (S).

En majoriteten av landets kommuner har hittills förhållit sig kritiska till sprututbytesprogram som komplement till den ordinarie missbruksvården och endast ett fåtal, bland annat Stockholm och Malmö, erbjuder i dag sprututbyte.

Men det här vill alltså regeringen ändra på och förbereder ett lagförslag som tar bort kommunens vetorätt att neka programen.

Socialdemokraterna i Göteborg har länge varit emot sprututbytesprogram och pekat på en bristande forskning om vad programmen ger och att det finns få injicerande narkomaner i stan, men nu vänder alltså partiet i frågan:

- Det är ju så att politik förändras och då måste vi också förändras. Vi kan få det bästa sprututbytesprogramet i Sverige om vi blir överrens i frågan, säger Marina Johansson (S).

Men när man nu säger ja till sprututbyte så gör man det med flera krav på hur programen ska utformas menar Marina Johansson:

- Risken finns att man delar ut sprutor utan att göra så mycket mer. Vår utgångspunkt är att det måste vara en lots för människor in i behandling för att kunna avsluta sitt missbruk, säger hon.

Oppositionen är splittrad i frågan. liberalerna har länge varit för sprututbytesprogram samtidigt som moderaterna motsätter sig idén. Maria Rydén är moderat kommunalråd och hon är kritisk till Socialdemokraternas nya hållning:

- Det är väldigt tråkigt att socialdemokraterna nu ger efter i den här viktiga frågan. Jag tycker att man måste vara oerhört noga och vaksam med vad man säger i den här frågan och det tycker jag inte att socialdemokraterna är, säger Maria Rydén (M).  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".