Två åttondeklassare på mässa.
1 av 2
Hugo Lac och Jennifer Braga ville bli informerad om olika yrken. Foto: Victor Pandurescu
Lena Sjöstrand från Euroskills står på framtidsmässan i Mölndal.
2 av 2
Lena Sjöstrand menar att yrkesförberedande gymnasieutbildningar inte alls behöver betyda att man inte kan läsa vidare. Foto: Victor Pandurescu / Sveriges Radio

Åttondeklassare får hjälp med sitt yrkesval

1:33 min

Just nu pågår en framtidsmässa i Mölndal. Det är kommunens åttondeklassare som ska få lära sig mer om arbetsmarknaden och sina valmöjligheter inför det stundande gymnasievalet. 

– Jag vill bli polis, det verkar vara ett coolt jobb, säger Jennifer Braga som går i åttonde klass och besöker mässan.

Just polisyrket verkar locka många av de högstadieelever vi pratar med. Men på framtidsmässan finns långt fler yrken, från såväl privat som offentlig sektor, representerade. Tanken är att åttondeklassarna ska få en bättre bild av arbetsmarknaden inför gymnasievalet de ska göra nästa år.


På årets mässa har ett större fokus lagts på möjligheterna som en yrkesförberedande gymnasieutbildning kan ge.

– Vi måste hjälpa till att öka intresset för yrkesutbildningar där det finns mycket jobb, säger Lena Sjöstrand som jobbar på Göteborg & Co. där hon är projektledare för yrkestävlingen Euroskills. 

Anledningen att många inte valt yrkesutbildningar har varit att de är oroliga att inte ha behörighet för att plugga vidare på högskola, något som enligt Lena Sjöstrand är en myt.

– Väljer man yrkesutbildning så får man allmän behörighet till högskola vilket många inte tror. Man kan läsa på universitet och högskola, det är inga problem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista