Hamnkapten Åsa Kärnebro
Åsa Kärnebro är Göteborgs nya hamnkapten. Foto: Madeleine Blidberg/SR

Sjöfarten alltmer jämställd

3:13 min

Åsa Kärnebro är ny kapten för Göteborgs hamn. – Det är en mansdominerad bransch men jag tycker att det har blivit bättre sedan jag mönstrade på ett fartyg vid 16 års ålder, säger hon.

– Folk har ju alltid åsikter och jag upplever att jag fått ett enormt stöd i min nya roll, det är det jag fokuserar på, säger Åsa Kärnebro som är ny hamnkapten i Göteborg.

Sjöfarten är sedan gammalt en mansdominerad bransch. Åsa Kärnebro tror att oavsett om det är en mansdominerad eller kvinnodominerad bransch så råkar nog många ut för en och annan fördom om man är i minoritet.

–  På senare år har jag och min företrädare rest på en del kongresser i världen. Då är det nog en del kostymherrar som har trott att jag är medföljande fru. Men jag har tänkt att dom får nog reda på det så småningom och då är det nog dom som känner sig dumma, säger hon. 

Som ny hamnkapten kommer hon ägna sig åt många olika bitar. 

– Att växa med staden och behålla en levande sjöfart blir en viktig del för mig att jobba med i mitt nya jobb. Jag kommer bland annat också verka för att allt större fartyg kan komma in och ligga vid hamnen på ett säkert och miljövänligt sätt, säger Åsa Kärnebro. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista