Människor ska inte gå runt på osäkra anställningar via anställningsstöden tycker Panos
Panos har fått nog av att slussas runt mellan olika anställningsstöd Foto: Ida Mikko

Anställningsstöd ger osäkra anställningar

1:46 min

I hela landet minskar antalet personer som fått anställning via anställningsstöd från arbetsförmedlingen. Men i Göteborg som ligger antalet stadigt på nära 23 000 beslut varje år.

Städföretagen utnyttjar anställningsstödet från arbetsförmedlingen. Det menar fackförbundet fastighet som menar att många kan pressa ner priserna när de inte måste betala full lön. Men det leder kanske främst till osäkra anställningar där arbetstagare sällan kan räkna med en fast tjänst, det menar Larry Stewart är regions ombud på fackförbundet Fastighet.

- Det innebär att man kan gå med vinst trots att man tar betalt minst hundra kronor under vad ett företag behöver för att gå runt. Det är på grund av att man använder sig arbetsmarknadspolitikska åtgärder.

Städföretag kan alltså utnyttja den formen av anställning för att gå med vinst. Panos kom hit för fem år sen från Grekland. Han har som många andra hoppat från jobb till jobb, och skulle helst själv se att man jobbade för fasta anställningar istället för att slussas runt mellan olika typer av anställningsstöd.

- Det är inte bra att människor blir kvar på arbetsförmedlingen, det kostar staten pengar och jag tjänar mindre än jag behöver så jag måste jobba mer.

Men känner du att din arbetgivare utnyttjade dig på något sätt?

- Nej, men det handlar inte om min arbetsgivare. Det handlar om att arbetsgivare måste anställa och inte bara använda sig av anställningsstödet, säger Panos.

Utav de 23 000 som fått jobb via anställning stöd i Göteborg så är det flest inom restaurang, administrationoch fastighetssektorn. Arbetsmarknadsekonomiska rådets kom med ett förslag i mitten av februari om att sänka lägsta lönen. Det är menat att göra det lättare för att anställa unga och nyanlända, alltså det som anställningsstödet redan ska användas till.

Inom kollektivavtalet för fastighet så ligger lönen just nu på 21 110 kr. Men går det igenom så spår man att lönen skulle hamna på runt 15 000kr före skatt. Det kan få stora konsekvenser för de som arbetar inom städ och fastighet menar Larry Stewart.

- Det kommer göra att man kanske måste ha två tre jobb för att överleva. Många av dom som man vill sänka lönerna för kommer komma till våra branscher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista