Maja Elf och Emma Helin besökte jobbmässan
1 av 2
Maja Elf och Emma Helin var ute efter jobb i servicebranschen. Foto: Nina Sjöman/SR
Ett trettiotal utställare ville hitta ny personal.
2 av 2
Ett trettiotal utställare ville hitta ny personal. Foto: Nina Sjöman/SR

Mässa erbjuder jobb direkt

1:40 min

För att hjälpa ungdomar ut i arbetslivet hölls i Göteborg idag en jobbmässa där alla utställare var tvungna att ha ett konkret erbjudande att komma med.

Besökarna Emma Helin och Maja Elf vet vad de är mest intresserade av.
– Framför allt servicebranschen. Vi ska gå och prata med Seven Eleven, Espresso House och kanske något hotell, säger tjejerna som går sista året på gymnasiet.

Cafeer, snabbmatsrestauranger och vårdföretag var bara några av det trettiotal utställare som sökte arbetskraft på ett hotell i centrala stan idag.

Men det gick också att anmäla intresse för att bli biljettkontrollant. Rickard på Securitas säger vilka de hoppades möta:

– Sociala människor. Nytt ungt blod är alltid bra. Det är inte så svårt som man tror att få folk att bli biljettkontrollanter. Folk säger ibland "hur kan du jobba med det här", men när du väl börjar jobba undrar man hur man kunde jobba med något annat. Det är ett väldigt givande jobb.

Mässan handlar om att hjälpa ungdomar till sitt första jobb. Två gånger tidigare har den här typen av mässa hållits och den brukar ge resultat, säger Finn Hallgren på Göteborg & Co, och övergripande ansvarig för mässan.

– Ett tjugotal heltidsjobb, lika många deltidsjobb och tvåhundra intervjuer på de sex timmar de här mässorna varit tidigare.

– Vi ställer hårda krav på utställarna. De måste erbjuda heltid, deltid eller timanställning. Vi följer upp jättenoga. Vi kontaktar alla och de får redovisa exakt. Så ser vi hur många jobb det lett till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista