RFSU vill stoppa mödradödligheten med sin barnvagnsmarsch. Foto: Markus Bergfors / SR
RFSU vill stoppa mödradödligheten med sin barnvagnsmarsch. Foto: Markus Bergfors / SR

Barnvagnar marscherar mot mödradödlighet

1:25 min

Runt 350 deltagare samlades på Järntorget i Göteborg idag för att delta i barnvagnsmarschen och uppmana politiker att stoppa mödradödligheten.

Varje dag dör 800 kvinnor runt om i världen på grund av komplikationer vid förlossning eller graviditet berättar RFSU. Idag ordnar de Barnvagnsmarschen runt om i Sverige för att få ett stopp på mödradödligheten.

Francisca Matteu från RFSU säger att mödradödligheten är ett mycket allvarligt problem.

- Det är fler som dör på grund av att de blir gravida än som dör av aids, tuberkolos och malaria tillsammans. Så det är ett enormt problem som inte alls får den uppmärksamhet det borde få, säger hon.

Gina Bjärnstedt är på plats tillsammans med sitt med barnbarn för att visa sitt stöd.

- Jag ville vara med för att säkerställa vården för mödrar och blivande mödrar så den blir mycket säkrare, berättar Bjärnstedt.

RFSU menar att 9 av 10 dödsfall kan förhindras politiskt och därför överlämnar de i samband med marschen en lista till regeringen med krav för att förbättra situationen för gravida i världen. 

- Vi vill sätta press på politikerna. Vi vill att de visar lite politisk vilja och börjar prioritera den här frågan, säger Francisca Matteu.


Markus Bergfors
markus.bergfors@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista