Känsö i Göteborgs skärgård. Foto: Annika H Eriksson/SR
Känsö i Göteborgs skärgård. Foto: Annika H Eriksson/SR

Fortfarande oklart kring Känsö

Brännö Bys samfällighet möttes idag för att rösta kring utarrenderingen av Känsö till försvaret. Men förslaget stötte på patrull - igen.

Förra året röstade en stor majoritet av Brännö Samfällighetsförening för att hyra ut ön i 25 år för en och en halv miljon per år till försvaret. Ett beslut som överklagades av en del andra Brännöbor och idag var det dags för extrastämma.

Det behövdes 2/3-delars majoritet för att få igenom förslaget, men så blev det inte.

Ordföranden för Brännö Bys samfällighet Hans Bränning vill inte ställa upp på en bandad intervju efter lördagens extrastämma, men låter besviken när han säger:

– Det gick inte vägen, vi fick inte majoritet. Vad som händer nu vet jag inte.

Alltsedan Brännöborna tillerkändes Känsö för sex år sedan har försvaret försökt köpa ön för 18 miljoner. Det budet sa Brännöborna enhälligt nej till. I stället försökte man sälja ön genom en mäklare.

Det sas att man fått in bud kring 60 miljoner kronor. Ungefär samtidigt har försvaret begärt in tvångsinlösen. En fråga som ligger vilande på regeringens bord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista