Arbetsmiljöverkets logga.
Arbetsmiljöverket får förtsärkningar. Foto: Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket får förstärkning

1:05 min

Efter att Arbetsmiljöverket haft stora nerdragningar under tidigare regeringar så har man nu fått förstärkningar och bara i Västra Sverige nyanställdes 13 nya inspektörer i början av 2016.

- Ja, får vår del så har ju vi varit i tider när vi har fått minskade anslag och det har ju ställt krav på oss att försöka - trots att vi blivit färre - att kunna behålla vår möjlighet att påverka ute på arbetsplatserna. Så vi är väldigt glada för den här resursförstärkningen, säger Pernilla Persson Niia, regionschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning i Västra Sverige.

På Region väst jobbar drygt ett 80-tal anställda uppdelade på kontoren i Göteborg och i Jönköping. Med ökade anslag från regeringen har myndigheten fått möjlighet att utöka sitt arbetslag. 50 nya inspektörer har anställts i hela landet i början av 2016. 14 av dessa har anställts i Region väst, varav sju i Göteborg och sex i Jönköping.

- För vår del, här i Region Väst, så betyder det att vi har kunnat rekrytera i rätt så stor omfattning. Och det är inspektörer som har kommit hit, vilket är väldigt positivt för vår verksamhet, för de har många nya tankar och bra energi med sig när de har sökt sig till oss som arbetsgivare. Så det är ett gynnsamt läge. Så vi tänker att den energin som de visar när de börjar hos oss kan vi ta vara på, så att vi kan göra mer ute på arbetsplatserna med våra inspektioner, säger Pernilla Persson Niia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista