Johnny Essing och Christian Gabel på Stora Teatern inför stumfilmskonserten. Foto: Markus Bergfors / SR
Johnny Essing och Christian Gabel på Stora Teatern inför stumfilmskonserten. Foto: Markus Bergfors / SR

Indierock möter stumfilm

4:07 min

Rockbandet Bob Hund är i Göteborg och förutom två vanliga konserter så bjuder de även på stumfilmskonsert tillsammans med Göteborgs ungdomsorkester och Kulturskolan City.

Indierock gruppen Bob Hund har skrivit ett nytt soundtrack till den Sovjetiska stumfilmen "Människa med filmkamera" som de uppför live tillsammans med en visning av filmen.

Idén till det här fick de från när de deltog i ett evenemang där musiker och artister skulle skriva musik till stumfilmer. De fastnade för Dziga Vertovs klassiker från 1929 och tog med sig konceptet på sin turné.

Christian Gabel, trummis i Bob Hund, berättar att det gick oväntat lätt att passa ihop deras musik med filmen.

- Jag kan inte säga hur det är att göra stumfilmsmusik till vardags men här funkade det, säger Gabel.

Bandet samarbetar med olika orkestrar och körer i städerna de besöker. Agnes Roth från Kulturskolan City ska vara med i kören på stumfilmskonserten i Göteborg och hon tycker det är spännande även om hon inte sett så mycket stumfilm innan.

- Eftersom det är tyst och det bara kommer vara musik så får man själv tolka väldigt mycket vad som händer i filmen och hur stämningen är, tycker Roth.


Markus Bergfors
markus.bergfors@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista