Gravid mage
Infektion under graviditet kan vara en möjlig orsak till CP-skada. Foto: Hasse Holmberg

Infektion kan orsaka CP-skada

Infektion hos den gravida kvinnan eller hos barnet ökar risken att barnet utvecklar cerebral pares, CP. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Hör mer om detta i P4 Göteborg efter 15:35 i eftermiddag


Cerebral pares är ett samlingsnamn för ett rörelsehinder som orsakas av en skada eller utvecklingsrubbning i barnets ännu omogna hjärna.


Tidigare har man trott att den viktigaste orsaken till CP varit komplikationer under förlossningen, exempelvis att livmodern brustit och orsakat syrebrist hos barnet.

I en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, inkluderas fyra olika studier på 309 barn med CP, födda i fullgången tid i Västra Götaland på 1980- och 1990-talet, samt en kontrollgrupp med 618 friska barn.

Avhandlingen visar att också missbildning och infektion, utöver syrebrist, är möjliga gemensamma vägar till CP.

– Resultaten visar att det finns en koppling mellan infektion hos den gravida modern och en typ av CP som drabbar ena sidan av kroppen, medan den typ av CP som drabbar båda sidorna av kroppen är kopplad till infektioner hos barnet efter förlossningen, säger Kristina Ahlin, doktorand vid Sahlgrenska akademin.

– Det här ger ett viktigt underlag för att vidare studera möjliga mekanismer bakom CP och för utveckling en av förebyggande strategier, säger Kristina Ahlin i ett pressmeddelande. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista