Ruiner av en stad.
Homs, Syrien Foto: AP/TT.

Anhöriga oroliga för terrorsvenskar i Syrien

2:05 min

I dag tar Svea Hovrätt upp målet där två göteborgare dömts till livstids fängelse för terrorbrott genom mord i Syrien. Båda nekar och yrkar på att frikännas.

Ytterligare fyra unga män är häktade i sin frånvaro, misstänkta för att ha hjälpt till. Samir är äldre bror till en av de fyra - som nu är försvunna.

– Han var en vanlig människa, som du och jag och alla andra som sitter här, berättar Samir om sin bror när Ekots reporter träffar honom på ett kafé i Göteborg. Vi dricker kaffe och pratar om hans bror.

Det är fyra män mellan 25 och 30 år som är häktade i sin frånvaro misstänkta för medhjälp till terroristbrott. Tre av dem har under sin tonårstid bott i det område i nordöstra Göteborg därifrån flest unga åkt till Syrien för att strida för terrorgrupper. Männen finns enligt åklagaren med på de filmsekvenser som var huvudbevisning i målet som hovrätten tar upp i dag.

På filmen ser man hur några män står samlade kring två fångar som tvingats ner på knä. Flera i gruppen filmar och innan fångarna får halsen avskuren hålls ett litet tal.

De två män som dömts till livstids fängelse för morden har överklagat.

Samir beskriver sin bror som en vanlig ung kille som spelade fotboll, umgicks med kompisar och gillade att festa – broderns resa kom som en chock. Sommaren 2012 stack han iväg utan någon förklaring och hörde sedan bara av sig genom korta meddelanden på Facebook.

– Det kändes konstigt att han bara skrev hej hur mår ni och inget mer och när vi frågade så svarade han inte, berättar Samir.

I dag vet ingen var de misstänkta finns någonstans. Familjerna har fått besked om att deras söner är avlidna men omständigheterna är oklara. Myndigheterna i Sverige räknar dödsfallen som obekräftade och männen är därför internationellt efterlysta. Och för familjerna är anklagelserna svåra att förstå. Ingen av de misstänkta är tidigare dömd för något våldsbrott.

– Jag letar också efter svar. Hur? Var? Om han har gjort det? Alla de här frågorna kommer upp. Jag vill bara veta så kanske jag kan bli lugn säger Samir som egentligen heter något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista