Gravid mage
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg
Enhetschefen för Kunskapscentrum för jämlik vård vid VG-regionen Malena Lau med några av hamnens krana i bakgrunden. Foto. Epp Anderson/Sveriges Radio
2 av 2
Enhetschefen för Kunskapscentrum för jämlik vård Malena Lau vill att vården ska utgår från varje individs behov. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Mer pengar till vård av kvinnor

1:23 min

Regeringen anser att kvinnosjukvården är eftersatt och satsar 530 miljoner kronor årligen i fyra år på att förbättra förlossningsvården och kvinnors hälsa.


För Västra Götalandsregionens del betyder det 86 miljoner kronor extra per år.

- Den regering vi har nu har ju utgett sig för att vara världens första feministiska regering så jag antar att det här är ett led att visa det, säger Malena Lau är enhetschef för Kunskapscentrum för jämlik vård vid VG-regionen.

Det är de som ska samla ihop önskemålen från sjukvården.

Nyligen diskuterade representater för förlossning, gynekologi och mödravård vad de vill använda pengarna till.

– Fler barnmorskor och att täcka rådande underskott inom förlossningsvården.

– Man vill även se över schemaläggningen och arbetsbeslastningen för att skapa en bra arbetsmiljö hos barnmorskorna som gör att de vill stanna kvar i yrket - länge.

Ett konkret önskemål är att en födande kvinna som öppnat sig 6 centimeter ska kunna ha en barnmorska vid sin sida resten av tiden. Man vill även kunna möta nyanlända kvinnors behov bättre.

– Vi tror att vi kan göra mycket bra saker inom primärvården som att ta sig an underprioriterade sjukdomar som endometrios, PMDS, kanske också osteporos (benskörhet), smärtbehandlingar och så vidare. Men det återstår att se, säger Malena Lau.

Alltså är intentionen att hjälpa fler med benskörhet men främst svåra och smärtsamma gynekologiska sjukdomar och stora humörsvängningar.

Malena Lau hoppas att uppgraderingen av kvinnosjukvården blir beständig:

– Att det här inte bara är ett projekt på fyra år utan att det är en långsiktig satsning.

I början av april beslutar hälso-och sjukvårdsstyrelsen hur pengarna ska fördelas.

I juli blir det gratis att gå på mammografiundersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista