Terrorrättegång i Göteborg
Polisen försökte samla bildbevis mot de två åtalade männen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll / Handout /TT

Identifieringen centrala frågan vid terrorrättegång

2:01 min

Båda de anklagade nekar till brott när hovrättsförhandlingarna i dag inleddes mot de två män från Göteborg som dömts till livstids fängelse för terrorbrott genom mord i Syrien 2013.

Läs mer på Ekot

En film som mycket tydligt visar hur en grupp män skär halsen av två män är åklagarens huvudbevisning och huvudfrågan i hovrätten är om identifieringen av männen är bevisad. 

En vass kniv blänker till på filmen, en grupp karlar diskuterar hur morden av två män ska gå till, vi hör offrens dödsrosslingar och ser blodet som rinner. Runt om står en grupp män, flera filmar morden man jublar, hyllar Allah och varnar att samma sak kan drabba fler otrogna.

Ännu en gång visades i rätten de filmsekvenser som mycket tydligt visar hur två män som är bundna till händer och fötter får halsen avskuren. Åklagare Agneta Hilding Qvarnström beskriver filmen så här:

– Det här filmen är det värsta jag sett som åklagare och det har blivit några nu. Det är ett fruktansvärt dåd vi kommer bli vittne till och jag vill verkligen varna för det vi kommer se nu i hovrätten, säger Agneta Hilding Qvarnström.

I slutet på förra året dömdes två män från Göteborg till livstids fängelse för terrorbrott genom mord i Syrien. Morden har enligt domen utförts och filmats för att skapar allvarligt fruktan hos andra.

Filmsekvenserna är åklagarens huvudbevisning och knäckfrågan när domen överklagats till hovrätten är om det verkligen är bevisat om det är de misstänkta som syns på filmen.

De anklagade nekar till det. Lars Salkola försvarar en av de åtalade.

– Som jag sagt tidigt så förnekar min klient brott, det har han gjort hela tiden. Han menar att tingsrättens dom ska upphävas omedelbart och att han ska försättas på fri fot, säger Lars Salkola, försvarsadvokat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista