Afghanska Malalai Joya
1 av 2
Malalai Joya Foto: Jazz Munteanu
Jazz Munteanu intervjuar aktivisten Malalai Joya
2 av 2
Jazz Munteanu intervjuar aktivisten Malalai Joya

Afghanistans modigaste kvinna fördömer krigsherrar

1:16 min

Malalai Joya tvingades ut ur det afghanska parlamentet efter att tidigare pekat ut en rad krigsherrar i parlamentet.  – Vi måste kämpa och försöka skapa politiska medvetenhet hos våra medborgare, speciellt kvinnor.

Kvinnorättsaktivsten Malalaia Joya gästade Göteborg under måndagen. Tillsammans med bland andra Pernilla Barlat, statssekreterare hos jämställdhetsministern deltog hon i ett samtal om kvinnors rättigheter i Afghanistan. Arrangör var Amnesty Sverige och samtalet leddes av journalisten Britt-Marie Mattsson.

–Vi ska stärka kvinnorna, speciellt kvinnor genom utbildning, säger Malalai Joya.

Malalai Joyas uteslutning ur det afghanska parlamentet ledde till internationella protester. Hon har överlevt ett antal attentat mot sitt liv, men fortsätter att arbeta för kvinnors rättigheter i Afghanistan.

–Tyvärr är kvinnornas situation värst, även när man jämför med 2001. Män och kvinnor i Afghanistan är inte fria, men situationen för kvinnor är värre än någonsin.

En färsk rapport visar att 4250 fall av våld mot kvinnor rapporterades under 9 månader i Afghanistan.

–Det finns inget land där kvinnor är helt likställda, säger Malalaia Joia.

På 8 mars borde alla och speciellt kvinnor få sina röster hörda och sätta press på sina regeringar som stärker krigsförare i länder som Afghanistan anser Malalaia Joia.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista