Övervakningskamerorna blir fler varje år.
1 av 3
Övervakningskamerorna blir fler varje år. Foto: Simon Rissvik/SR
Övervakningskamerorna blir fler varje år.
2 av 3
Övervakningskamerorna blir fler varje år. Foto: Simon Rissvik/SR
Christel Backman Göteborgs universitet
3 av 3
Christel Backman Göteborgs universitet Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet

Antalet övervakningskameror ökar i Göteborg

1:34 min

Varje år sätts flera hundra nya övervakningskameror upp i Göteborg. Samtidigt saknas forskning som säger att brottsligheten minskar med fler kameror.

Statistik från länsstyrelsen som P4 Göteborg tagit fram visar att det varje år inkommer runt 400 nya ansökningar och anmälningar om kameraövervakning i Västra Götaland.

Christel Backman undervisar i kriminologi på Göteborgs universitet:

- Många har en positiv bild av kameraövervakning trots att forskningen visar att den inte har någon större effekt, säger hon.

Bara genom att ta bussen över Götaälvbron, besöka ett antal butiker i Nordstan och vandra genom centralstationen passerar jag ett femtiotal övervakningskameror.

- Jag tror att det behövs för att Göteborgarna ska känna sig trygga, säger Eva som jag pratar med på stan.

Antalet övervakningskameror ökar stadigt. Sedan år 2006 har Länsstyrelsen i Västra Götaland registrerat drygt 800 tillstånd om kameraövervakning i Göteborg. Det exakta antalet kameror är svårt för Länsstyrelsen att ta fram men det rör sig om flera tusen.

Den som vill övervaka en plats dit allmänheten har tillträde ska ansöka om tillstånd. Men sätter man upp en kamera i en butik, ett parkeringshus eller vid en bankomater räcker det att anmäla till Länsstyrelsen.

Forskning visar att kameraövervakning kan minska skadegörelse och stölder men någon bredare effekt finns inte säger Christel Backman:

- Vad gäller det man ofta är mest rädd för, det vill säga våldsbrott, så visar forskningen att kamerorna inte har någon effekt.

Och hon menar att kamerorna erbjuder en känsla av trygghet som inte speglar verkligheten:

- Människor tenderar att uppleva större känsla av trygghet när man ser en kamera. Vilket är paradoxalt när de flesta kameraövervakade områdena är mer utsatta för brottslighet, säger hon.

Har du tankar eller tips om övervakningskameror? Hör av dig till vår agendareporter Simon Rissvik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista