Handläggaren Mia Wilhelmsson står vid höga med handlingar. Det är många som ska kallas till förhandlingar.
1 av 3
Handläggaren Mia Wilhelmsson har att kalla alla till hyresförhandlingar Foto: Epp Anderson
Marie Katilakoski och Hala Rihawi sitter vid sina datorer och registrerar alla hyresgäster som ska få hyran förhandlad.
2 av 3
Marie Katilakoski och Hala Rihawi registrerar alla hyresgäster som ska få hyran förhandlad Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio
Hyresrådet Hans Henriksson får konsultera lagboken ibland. Står lutad över en lagbok och läser i den.
3 av 3
Hyresrådet Hans Henriksson får konsultera lagboken ibland. Står lutad över lagboken och läser i den. Foto: Epp Anderson

Hyresnämnden börjar snart förhandla privata hyror

1:32 min

I mitten av april börjar de första förhandlingarna i hyresnämnden om de nya hyrorna för dem som bor hos privatvärdar i Göteborg


Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna bröt samman och nu blir det hyresnämnden som får avgöra hyrorna - för som mest 43 600 lägenheter.

– Vi vet inte om systemet klarar detta eftersom det inte hänt förut, säger handläggaren Mia Wilhelmsson som fått fullt upp att kalla alla berörda till den första omgången förhandlingar som börjar den 11 april.

– Det kommer bli jättetungt eftersom allt annat arbete blir lidande också. Inte bara jag utan alla nämndsekreterarna kommer att få kalla till förhandlingarna.

Men hyresnämnden kommer ändå prioritera frågor som störande hyresgäster, möjligheter att byta lägenhet eller hyra ut i andra hand,

Bara en dag i veckan säger sig nämnden ha tid att ägna sig åt hyresförhandlingarna - så det kan ta mycket lång tid att bli klar med alla lägenheterna. Kanske ett par år

Man måste dessutom ut för att jämföra privatägda hyreslägenheter med motsvarande hos allmännyttan, säger hyresrådet Hans Henriksson

– Vi måste åtminstone ha sett alla typlägenheter i verkliga livet, säger Hans Henriksson. Vi ska avgöra bruksvärdet för lägenheterna - där är det upp till parterna att visa högre eller lägre bruksvärde med hjälp av den utredning som de åberopar.

Men det är högst ovisst om det blir en höjning med mellan 1,2 procent och 5 procent som Fastighetsägarna vill. Allmännyttan kommer i genomsnitt höja med 0,5 procent.

– Det kanske inte blir någon höjning alls. Det beror på parternas utredning, Så löjligt kan man säga att det är, säger Hans Henriksson.

De som har bostadsbidrag, och får en retroaktiv hyreshöjning, måste inom en månad efter att ha fått veta sin nya hyra meddela Försäkringskassan om hyreshöjningen.

Försäkringskassan räknar då om bostadsbidraget och gör en tilläggsutbetalning på den retroaktiva hyreshöjningen som kan gälla ett obegränsat antal månader.

Det enda den som får bostadsbidrag måste göra är alltså att kontakta Försäkringskassan i tid.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista