Spårvagnskamera
1 av 3
Sedan år 2000 finns kameror på samtliga spårvagnar i Göteborg. Foto: Simon Rissvik/SR
Hamid Sivand
2 av 3
Spårvagnsföraren Hamid Sivand tror inte att övervakningskamerorna i kollektivtrafiken minskar brottsligheten. Foto: Simon Rissvik/SR
Anders Larsson är trygghet- och säkerhetsansvarig på Västtrafik.
3 av 3
Anders Larsson är trygghet- och säkerhetsansvarig på Västtrafik. Foto: Västtrafik

Kameraövervakningen ger resultat menar Västtrafik

1:33 min

Sedan millennieskiftet kameraövervakas samtliga spårvagnar och majoriteten av bussarna i Göteborg. På Västtrafik är man nöjda med resultaten av övervakningen, men spårvagnsföraren Hamid Sivand är inte lika övertygad.

- Vissa tycker det är bra men personligen tycker jag inte det har någon direkt effekt på de som ställer till med problem och jävelskap på vagnarna. De gör ändå vad de vill.

Nej, Hamid Sivand tror inte att kamerorna har någon större inverkan på brottsligheten som begås på spårvagnarna i stan och han säger att han själv som förare inte reflekterar över dem. Men på Västrafik är man övertygad om att kamerorna ger effekt, det säger Anders Larsson, trygghet- och säkerhetsansvarig:

- Inledningsvis med videoövervakningen så såg vi hur markant det sjönk, våld- och hotbrott samt klotter och vandalism. Vi vet att det ger en positiv effekt och ökar trygghetskänslan, säger han.

Men den statistik som Västtrafik för över våld och hot mot personal och resenärer samt klotter och skadegörelse visar att nivåerna sedan 2013 ligger jämna med en markant ökning förra året, en ökning som enligt Anders Larsson beror på arbetet för en högre rapporteringsbenägenhet hos dom olika bolagen som kör åt Västtrafik.

Han säger att kamerorna själva inte löser några problem men ser dem som ett viktigt komplement i säkerhetsarbetet. Han säger dock att kamerornas påverkan på brottsligheten var större när de först installerades:

- Över tid så blir påverkan kanske mindre, säger han.

Och Hamid Sivand tror att det för flera av hans kollegor kan innebära en trygghet att ha kamerorna ombord:

- Ja, psykiskt och mentalt är det ett stöd för vissa förare, de känner sig säkra, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista