Norra Biskopsgården
1 av 3
På Godvädersgatan och Dimvädersgatan finns 15 övervakningskameror. Foto: Simon Rissvik/SR
Boende i Norra biskopsgården
2 av 3
Omar som bor på Dimvädersgatan tycker att kamerorna är bra. Foto: Simon Rissvik/SR
Chef bostadsbolaget
3 av 3
Johan Wilck är Bostadsbolagets chef i distrikt Hisingen. Foto: Simon Rissvik/SR

Många nöjda i kameraövervakat bostadsområde

1:30 min

Bostadsområdet vid Godvädersgatan och Dimvädersgatan på Hisingen blev unikt i sitt slag när 15 övervakningskameror installerades på husens fasader hösten 2010. Nu vill de boende ha ännu fler.

Bostadsbolagets områdeschef Johan Wilck stannar vid kartan över Dimvädersgatan och Godvädersgatan där totalt 15 övervakningskameror är uppsatta på husens fasader. Parkeringar, miljöhus och andra allmäna ytor i området övervakas från klockan sex på kvällen till sex på morgonen.

- De boende var trötta på att man förstörde deras område, berättar han. 

Under hösten 2009 nådde oroligheterna i området kulmen då 27 fordon sattes i brand tillsammans med både garage och miljöhus. Räddningstjänsten utsattes för stenkastning och bevakningspersonalen förbjöds att lämna sina bilar på grund av säkerhetsrisken. Bostadsbolaget sökte då tillstånd om kameraövervakning hos länsstyrelsen och ett år senare installerades kamerorna.

- Det har blivit ett mycket lugnare område. Nästan inga bränder, nästan ingen skadegörelse av större omfattning, säger Johan Wilck. 

Och Omar som bor på Dimvädersgatan är nöjd med övervakningen:

- Innan hade vi mycket problem här. Men när kamerorna finns känns det bättre, vi kan gå ute på både dagen och natten, säger Omar.

Och flera av Omars grannar håller med honom. Det visar den utvärdering som bostadsbolaget gjorde under 2015 där svarsunderlaget å ena sidan var snålt med endast 18 % av hushållen som svarat, men där en majoritet av de boende är positiva till kamerorna.

- De vill helst ha kameror både i tvättstugor, på gårdar, i källare och portuppgångar. De känner att om det inte filmas in i min lägenhet så är det bara att filma på, säger Johan Wilck.


Har du tankar eller tips om övervakningskameror? Hör av dig till vår agendareporter Simon Rissvik. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista