Vårväderstorget dagen efter dödsskjutningarna. Foto: Hugo Hellman/SR
1 av 4
Många vill ha fler övervakningskameror på Vårväderstorget. Bilden är tagen dagen efter dödsskjutningarna på en krog förra året. Foto: Hugo Hellman/SR
Skomakare Jack - Yacoub. Foto: Lasse Nilsson/SR
2 av 4
Skomakaren Jack Yacoub är positiv till fler kameror på Vårväderstorget. Foto: Lasse Nilsson/SR
Bo Säljö, säkerhetschef Göteborgslokaler
3 av 4
Bo Säljö, säkerhetschef på Göteborgslokaler, vill ha fler kameror på Vårväderstorget. Foto: Simon Rissvik/SR

Strid kring övervakning på Vårväderstorget

1:28 min

Det finns redan tre övervakningskameror på Vårväderstorget men efter dödsskjutningarna på en krog på torget i mars förra året sökte Göteborgslokaler tillstånd för ytterligare kameror. Men hittills har man fått nej.

- Det är säkrare för oss och för de som kommet till torget, säger Jack Yacoub som har en skomakarbutik på torget.

Han är överens med fler av handlarna på torget, kamerorna är bra för säkerheten och fler behövs. Fastighetsägaren Göteborgslokaler sökte redan 2011 tillstånd hos Länsstyrelsen för tio kameror men fick då bara tillåtelse att sätta upp tre vid två av ingångarna till torget.

Efter förra årets händelser med bland annat dödskjutningarna på en krog på torget anser man att frågan om kameror åter är högst aktuell:

- Det är många händelser under flera år som visar att brottsligheten inte varit vikande, tvärtom har den ökat. Vi måste ta några steg till och syftet med kamerorna är att minska brottsligheten och öka tryggheten, säger Bo Säljö, säkerhetschef på Göteborgslokaler.

Man sökte i mars förra året tillstånd om sju nya kameror men fick återigen avslag hos Länsstyrelsen. Efter att ha överklagat till förvaltningsrätten inväntar man nu en dom i ärendet.

Bo Säljö säger att Göteborgslokaler, som även har kameror uppsatta på Länsmanstorget och Tuve torg, har försökt med andra lösningar för att minska brottsligheten och öka tryggheten, bland annat genom trygghetsvandringar och bättre belysning. Men det är inte tillräckligt, menar han.

Men alla på torget vill inte se fler kameror, Anna som bor i området tycker att resurserna ska gå till annat:

- Mer kameror flyttar bara det de inte vill ha någon annanstans bortanför torget. Jag tycker man borde satsa på ungdomarna som bor här istället, ge mer resurser och saker för dem att göra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista