En pensionär och en yngre kvinna cyklar bredvid varandra på en cykel med tre hjul på en asfalterad gata. En kvinna står och tittar på.
Britt Johansson hoppas få cykla mer på den nya parcykeln. Nina Wolf, utvecklingsledare miljö i Västra Hisingen, cyklar med och områdeschefen för särskilt boende, Monica Axhede, hejar på. Foto: Lina Persson

Frihet på tre hjul

3:08 min

De boende på de tre äldreboendena på Svartedalsgatan på Hisingen har fått möjlighet att ta sig ut i världen –  på en parcykel på tre hjul. Med den hoppas man förbättra de boendes fysiska och psykiska välmående.

Under hjälmen fladdrar Britt Johanssons gråa hår lite av vinddraget. Den svarta handväskan har hon hängt på styret och hon har en filt över benen.

– Det var jätteroligt, säger Britt Johansson som bor på äldreboendet Svartedalsgatan 2. Jag cyklade mycket som barn och ungdom.

Hur länge var det sedan du cyklade?

– Oj, det var länge sedan. Det minns jag inte. Jag har varit reumatiker i 60 år och då cyklar man inte.

Hon sitter bredvid Nina Wolf som är utvecklingsledare miljö i Västra Hisingen. Det är hon som trampar, bromsar och styr, men hon har en liten elmotor till hjälp. Britt Johansson har valt bort pedalerna och satt upp sina ben på en platta.

– Mina ben är för dåliga för det, vet du, säger hon. Då får man ju bara ont, det är ingen idé.

Vad var det som var härligt med att cykla, även om du inte trampade?

– Man kan koncentrera sig mer på att titta på omgivningen. Det var mer vilsamt.

Nancy Abrahamsson väljer att trampa själv. Hon har inte cyklat på 20 år och hon har saknat det.

– Ja, jag tycker mycket om att cykla, men nu vågar man inte ge sig ut, säger hon. Jag är en sådan där som faller lätt, men jag längtar faktiskt efter att få cykla.

Tanken är att cykeln ska bidra till såväl fysisk träning som samvaro och att de boende på äldreboendena ska få en ökad livskvalitet. Till en början är det de tre äldreboendena på Svartedalsgatan som ska använda parcykeln, men det kan bli så att den flyttas runt så att andra kommunala äldreboenden i Västra Hisingen också får använda cykeln, enligt Monica Axhede som är områdeschef för särskilt boende i Västra Hisingen.

– Det är många av våra gamla som har cyklat tidigare, säger hon. Nu kan de komma ut och få frisk luft.

Britt Johansson hoppas att det blir fler turer på cykeln framöver.

– Jag måste ha någon med mig men det är roligare än att sitta i rullstolen, säger hon. Lite mer äventyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista