Leif Wivatt. Foto: Charlotte Peterzéns/Sveriges Radio
Leif Wivatt. Foto: Charlotte Peterzéns/Sveriges Radio

Fem nya låtar på Wivatts Spotifylista

En ny fredagsmix med lite rock, pop och jazz från främst amerikanska namn. Ur kommande album med bland annat stora röster som Gregory Porter och Nikki Lane.


Listan finns i sin helhet på Spotify

Nikki Lane – Right Time

En amerikansk countrysångerska baserad i Inglewood i östra Nashville där hon blivit en stilikon då hon vid sidan av musiken även driver vintagebutiken High Class Hillbilly. Rötterna går då självklart till röster som 50-talets Wanda Jackson och Brenda Lee och av senare sångerskor kan höras drag av Lucinda Williams och Neko Case. Men med en modern touch i en stil som ibland kallas neo-outlawcountry. Nya albumet All Or Nothin´ är producerat av Dan Auerbach från Black Keys som också bidrar som gitarrist, låtskrivare och duettpartner och på albumet har hon också fått med sig Jonathan Wilson. Nikki Lane är nu i maj på gång med sin första Europaturné som för henne till fyra platser i Sverige; Göteborg, Kristianstad, Stockholm och Hultsfred.

Richard Ashcroft - This Is How It Feels

Denne brittisk musiker, låtskrivare och sångare är mest känd som ledare för det brittiska rockbandet The Verve. Med dem hade han stora framgångar under 1990-talet där särskilt singeln Bitter Sweet Symphony från 1998 är en klassiker. Richard Ashcroft har efter det att The Verve splittrades 1999 släppt ett antal skivor som soloartist men har på det hela taget hållit en påfallande låg profil. Nu i maj kommer han med nytt efter hela sex års tystnad på skiva och han har heller inte spelat live på fyra år. These People blir 45-åringens femte soloalbum och här är förstasingeln.

Sara Hartman – Stranger In A Room

Det här är en 20-årig amerikansk popsångerska och pianist som kom fram via framträdanden på barer i hemmamiljön i Sag Harbor-området i New York. Först när hon häromåret flyttade till Berlin fick hon igång sin skivkarriär och förstasingeln Monsters Lead Me Home har varit en stor succé. Sara Hartman gjorde nyligen en större Europaturné som förband till Ellie Goulding och bland annat kom de till Globen i Stockholm början av mars.

Gregory Porter – Don’t Lose Your Stream

Den amerikanske jazz-och soulsångaren och låtskrivaren är född 1971, uppväxt i Bakersfield, Kalifornien men bosatt i Brooklyn sedan tio år. Han har fått ett relativt sent genombrott och kom inte ut på skiva förrän 2010 då han på kort tid gav ut två fina album på mindre skivbolag. Med kontrakt på Blue Note Records blev allt annorlunda och han slog igenom 2013 med albumet Liquid Spirit. För vilket han 2014 vann en Grammy för bästa vokala jazzalbum. Även Europa har tagit till sig Gregory stort och bara i England sålde den skivan 100 000 ex, ovanligt mycket för en jazzskiva, Nu har Gregory Porter på gång ett uppföljaralbum Take Me To The Valley där han själv skrivit eller varit medkompositör till allt material som den här fina förstasingeln. 

The Dandy Warhols – Styggo

The Dandy Warhols är ett amerikanskt rockband bildat i Portland, Oregon 1994 av sångaren/gitarristen Courtney Taylor-Taylor and gitarristen Peter Holmström. Gruppnamnet är förstås en liten lek med popkonstnären Andy Warhols namn. Deras albumdebut kom redan 1997 och de var som mest i ropet under 00-talet då Dandy Warhols var ett slags Amerikas motsvarighet till Britpopbanden och de lär ha varit ett av David Bowies favoritband på den tiden. Nu ett tiotal album senare kommer de i april ut med skivan Distortland och på den här andrasingeln ur albumet får vi lite av Rolling Stones möter disco.

.

 


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".