Anna Samuellson från Stadsbyggnadskontoret.
1 av 2
Anna Samuelsson, handläggare på Stadsbyggnadskontoret. Foto: Jacob Snöbohm/SR
Presentation i Älvrummet
2 av 2
Under fredagen hölls informationsmöte i Älvrummet. Foto: Jacob Snöbohm/SR

I höst inleds trafikomläggningen för sänkning av E45

1:35 min

Arbetet med nedsänkningen av E45 i centrala Göteborg har påbörjats. E45 kommer alltså sänkas ned och ytterligare en vägtunnel ska byggas.

Vid nuvarande marknivå ska det byggas fem nya kvarter med butiker, kontor och bostäder, och tanken är att tunneln ska gå under husen. På fredagsmorgonen hölls ett möte i Älvrummet vid Lilla Bommen för att informera om byggplanerna.

Redan i oktober börjar arbetet med de provisoriska trafikomläggningarna som kommer att behövas under arbetets gång.

- Den befintliga trafiken kommer att ledas om på provisoriska vägar, som framför allt ligger söder om den befintliga E45, mot logistikterminalen. Så genomfartstrafiken kommer ha två plus två körfält, ungefär som i dag. Och så kommer det vara en lokaltrafikväg som utgår från Falutorget och ansluter till stationen, säger Per Eriksson, projektledare på Trafikverket.

Arbetet beräknas vara färdigställt 2021, men redan 2019 kommer trafiken genom den nya tunneln att vara i bruk. Tanken med hela projektet är att skapa en levande innerstad med närhet till centralen och förbindelse med den nya Hisingsbron som också är planerad. På plats på fredagens möte var representanter från företag som verkar i området och berörs av ombyggnationerna. Budskapet från kommunen och Trafikverket var att samarbete kommer krävas och att man hoppas på förståelse för de störningar som arbetet kommer innebära i form av trafikomläggninar och buller.

- Vi är klart medvetna om att det kommer att vara lite jobbigt för en del att tänka att det kommer att bli helt annorlunda, och man måste kanske ändra sina egna vanor som man har haft i hur många år som helst. Jag förstår oron i att det händer väldigt mycket i staden samtidigt på alla håll och kanter, och vårt mål är ju att förtäta där det finns människor i dag och då kommer vi ju i konflikt med det befintliga. Men det har man alltid gjort och kommer alltid att göra i stadsplaneringen. Det ingår i att utveckla en stad, säger Anna Samuelsson, handläggare på Stadsbyggnadskontoret.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista