Visionsskiss frihamnen med bostäder på land och i vattnet.
Frihamnen är en av dom stora byggprojekt som är på gång. Bild: Älvstranden Utveckling.

Brist på arbetskraft kan försena bostadsbyggande

1:46 min

En biljon, alltså 1000 miljarder. Det beräknas byggena i Göteborgsregionen de närmaste 20 åren kosta. Samtidigt står byggbranschen inför ett stort arbetskraftsunderskott.

Det är Business Region Göteborg som låtit göra en grundlig inventering av planerade byggprojekt i Göteborgsregionen de närmsta 20 åren. Prognosen på 1000 miljarder är betydligt mer än vad tidigare bedömningar landat på. Den främsta anledningen är det ökade behovet av bostäder, enligt Andreas Brendinger som är Regionchef på arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

 –Det låter som väldigt mycket pengar men i dag, 2016, är det en omsättning på 51 – 52 miljarder i Storgöteborg och med alla de investeringar i bostäder och infrastruktur som ska göras och planeras så kommer vi upp i en siffra på drygt 1000 miljarder om 20 år, säger han.

I inventeringen framkommer också betydande risker för flaskhalsar, kompetensbrist och det i dag redan stora underskottet av arbetskraft inom byggbranschen. Här ser Andreas Brendingen att bristen kan bli som störst inom bostadsbyggandet. 

 –Bristen är påtaglig redan i dag i synnerhet på den produktionsledande sidan, men även begynnande på yrkesarbetarsidan. Det här kommer förmodligen att accelerera och bli ännu större framöver, säger Andreas Brendinger.

 Hur ska byggbranschen locka mer arbetskraft?
– Det finns flera vägar att gå. Själva har vi en hemläxa att göra vår bransch ännu mer attraktiv. Ett jobb i jobbsektorn är långsiktigt, det är bra betalat och det är goda framtidsutsikter. Men sedan gäller det också att utöka antalet utbildningsplatser och att man tänker lite nytt. Till exempel att hitta nya system och modeller för att validera nyanlända som har en erfarenhet och kunskap om byggbranschen. Att man då sätter dem i kompletterande utbildning så de snabbt kan komma in i produktionen, säger Andreas Brendinger.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista