En sångare som spelar gitarr
Ben Lovett och Marcus Mumford i bandet Mumford & Sons Foto: Rich Fury
Leif Wivatts lista

Nytt sound från Scandinavium-aktuellt band

Bland de fem nya låtarna på Wivatts lista hittar du två svenska, två brittiska och en amerikan.

Leif Wivatt är musikjournalist på P4 Göteborg. Varje vecka väljer han ut fem låtar som han av olika anledningar tycker är särskilt intressanta. Du kan lyssna på låtarna i hans lista på Spotify. 

Listan finns i sin helhet på Spotify

Mumford & Sons & Baaba Maal – There Will Be Time

Här hör vi nytt från den snart Göteborgsaktuella gruppen Mumford & Sons (Scandinavium 9 maj) i en lite annorlunda musikinriktning än vi vant oss vid. Gruppen bildades i London 2007 och bestod då som nu av Marcus Mumford, Winston Marshall, Ben Lovett, och Ted Dwane. De var alla inspirerade av folk- och countrymusik och med sin speciella intensiva folkrock blev de redan 2009 med sitt debutalbumet Sigh No More ett stort namn. Ingen hade nog anat att deras vad som då ansågs relativ smala musikstil skulle bli så universellt väl mottagen. Framme vid 2010 och andra albumet Babel var Mumford & Sons ett av världens mest säljande band. Det var också det året som de senast var i Göteborg under Way Out West. Sedan dess har de breddat sin stil en aning mot rock på albumet Wilder Mind från ifjol. Och nu kommer ett mini-album inspelat i Johannesburg, en produkt av en turné i Sydafrika. På titelspåret har de lierat sig med den senegalesiske sångaren Baaba Maal, född 1953 och ett känt nman i västvärdlen sedan sina skivor på 1990-talet.

The Last Shadow Puppets – Miracle Aligner

Detta brittiska band som leds av Alex Turner och Miles Kane gör en överraskande comeback med ett nytt album. Alex Turner har haft stark profil som sångare i Arctic Monkeys sedan den gruppens genombrott 2006, men gjorde 2008 ett sidoprojekt med The Last Shadow Puppets och albumet The Age Of Understatement. Han återgick därefter till sitt ordinarie band vilka stretat med framgång på sedan dess även om Alex lämnat hemstaden Sheffield för Los Angeles. Miles Kane har jobbat med eget i indiepopsvängen sedan förra gången och har även han Kalifornien som bas. Och nu plötsligen kommer uppföljaralbumet Everything You’ve Come To Expect, ett jämnbra album med starka låtar varav det redan kommit fyra singlar som alla fått stor radiorotation.

Lowbird Highbird – Your Time Has Come

Americana-musik behöver inte alltid komma från USA. Vi har flera skickliga utövare av den genren i Sverige med First Aid Kit och Daniel Norgren som de allra bästa på senare år. Nu får vi också ett nytt namn i genren med ett skivdebuterande band från Piteå. Bandet bildades så sent som för ett är sedan och deras album November Moving bjuder på tio spår där det mesta av låtmaterialet skrivits av pedal- och lap steel-gitarristen Theo Stocks och på sång hör vi Anna Svensson Rova. Lowbird Highbird kan jämföras lite med band som Cowboy Junkies och Lambchop. Lite vemodigt svenskt sound, kanske t.om norrländskt, kan nog också spåras som i den här första singeln ur albumet.

David Ramirez – That Ain't Love

En amerikansk singer/songwriter med bas i Austin, Texas. Han verkar i en musikalisk ådra liknande den hos Jason Isbell och Ryan Adams. Länge har han fått nöja sig med rollen som förband till mer kända artister men är nu äntligen huvudakt och når nu i maj Sverige för ett antal konserter. Med nya, tredje albumet Fables hade David Ramirez först svårt att få ihop inspelningarna och övergav projektet efter två år, tog ledigt och försökte hitta fokus igen. Han reste till Seattle för att jobba med vännen Noah Gundersen som producent, och resultatet är det personligaste album han gjort. På albumet har han bland andra även tagit hjälp av pedal steel-virtousen Greg Leisz (Lucinda Williams, Ryan Adams, Eric Clapton, Jackson Browne, m.fl). David Ramirez texter är eftertänksamt självbiografiskt snarare än uppdiktade berättelser.

Maria – Birches

Den här sångerskan vi lärde känna i gruppen Sahara Hotnights. Det band Maria Andersson bildade med sina barndomskamrater uppe i Robertsfors i Västerbotten redan innan de var tonåringar. De kom med sex album mellan åren 1999-2011 varav flera sålde guld. Om det i Sahara Hotnights hela tiden fanns garagerock och punkinfluenser så är det ett popigare sound nu när Maria Anderssons kommer med albumet Succession och hon gör det under bara Maria som artistnamn. Låtarna på albumet har tillkommit runtom i Europa under en tvåårsperiod, bla Stockholm, Spanien och Paris. Debutsingeln End Of Conversation släpptes i februari och i förra veckan släpptes denna andra singeln.

 

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".