En italiensk spårvagn vid en hållplats
Raggsockor på för förarna i den kalla förarhytten. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Böter om förarhytten inte snart får behaglig temperatur

1:14 min

Det är problem med temperaturen i förarhytterna på de italienska spårvagnarna modell M32 som körs i Göteborg.


Nu förelägger Arbetsmiljöverket Göteborgs spårvägar ett vite på en halv miljon kronor om inte problemen är åtgärdade innan den 1 november.    

– Man kan köra ett tag men sedan klagar många på att fötterna blir kalla, säger Kommunals huvudskyddsombud vid Göteborgs Spårvägar Mikael Lyckeklint.

– Många biter ihop om det bara är några timmar kvar medan andra kan ha svårt att komma av vagnen och bli avlöst eller få byta till en annan vagn.

Ja problemen med de italienska spårvagnarna M 32 fortsätter.             Det var vid en inspektion i oktober förra året som Arbetsmiljöverket konstaterade att om temperaturen utomhus är sex plusgrader är golvtemperaturen i förarhytten i stort sett detsamma, alltså ungefär som ett kylskåp.

Nu kommer Göteborgs Spårvägar pröva en ny klimatmodell på en av spårvagnarna som kommer att utvärderas i maj. 

– Vi kommer att isolera golv och väggar, vi kommer att installera en varmluftsfläkt. Vi misstänker att in-och utluftsflödet cirkulerar fel i förarhytten. Vi misstänker även att temperaturgivaren är felplacerad, säger Pia Paulusson, chef för teknikenheten på Göteborgs Spårvägar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista