Kvinnan med en växt med lila blommor i händerna  Blommorna har drivits upp i växthus.
Nu har Vägen ut nog inte råd med växthuset och allt som man kan odla där. Foto: Remy Gabalda/AFP

Dyrt sätta upp växthus - Vägen ut förlorade tvist

Kooperativet Vägen ut,som driver Lärjeåns kafé och trädgårdar, förlorade igår en tvist med Göteborgs kommun.


Pengar som skulle ha gått till att sätta upp ett växthus får istället läggas på att betala planavgiften för samma växthus.

I Lärjeåns kafés källare låg ett litet nedmonterat växthus.                       Kooperativet frågade för en tid sedan fastighetsägaren Göteborgs stad om de kunde få sätta upp växthuset.

Man ville utöka verksamheten och så att säga låta fler plantor gro och därmed i förlängningen fler människor växa. Arbetet i koperativet är ett sätt att få människor som står långt från arbetsmarknaden in i jobb igen.

Fastighetskontoret sa ja och Vägen ut kontaktade då en annan del av kommunen, för att utreda förutsättningarna för ett bygglov.

Och där i kontakten gick någonting snett, för Kooperativet Vägen ut fick inte besked om att ett bygglov också skulle innebära en så kallad planavgift, vilket skulle kosta mer än hela växthuset.

När det stod klart gick ansökan om bygglov inte att dras tillbaka.

För ett år sen gav byggnadsnämnden bygglov och sen kom räkningen till Vägen ut, som överklagade beslutet om avgiften först till länsstyrelsen och sen till Mark- och miljödomstolen.

Och på fredagen kom domen. Vägen ut förlorar tvisten mot Göteborgs kommun och måste betala fakturan på totalt 62 478 vilket är ungefär tre gånger så mycket som företaget hade att röra sig med för att alls sätta upp växthuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista