Henrik och Fahim tar en fika
1 av 2
Henrik Olsson och Mohammad Fahim Mahmoodi Foto: Jazz Munteanu
John Sandborg på Mentor Sverige i Göteborg
2 av 2
John Sandberg arbetar på Mentor Sverige Foto: Jazz Munteanu

Brist på manliga mentorer i Göteborg

Fahim: Jag vill prata svenska och lära mig nya saker
1:47 min

Just nu står rekordmånga ungdomar mellan 13-17 år i kö till mentorprogrammet och väntar på få en mentor. Det råder särskilt brist på manliga volontärer.

 Ett av mentorparen är Henrik Olsson, 43 och Mohammad Fahim Mahmoodi, 15 år som går i åttonde klass som vi träffade på en kafeteria i Göteborg. Fahim sökte sig till mentorsprogrammet för att ha roligt och öva på språket.

– Jag vill prata svenska och lära sig nya saker. Lära mig om traditioner. Man lär sig mycket genom att prata med de andra eller träffas. En som man kan alltid fråga, säger Mohammad Fahim Mahmoodi. 

Mentor Sverige driver ett mentorprogram för ungdomar mellan 13 och 17 år som vill träffa en kompis att hänga och prata med. Som mentor ska du vara över 20 år, och uppfylla vissa krav. John Sandberg, anställd på Göteborgskontoret för Mentor Sverige, berättar att är brist på manliga volontärer inom det ideella:

– Anledningen till att vi behöver fler män är att vi matchar på upplevd kön. De killar som vi har i kö på mentorsprogrammet, de får vänta väldigt länge på att få en mentor. Det måste vi göra någonting åt. Vi vet att det finns hur mycket schyssta killar som helst där ute som skulle kunna bli en kanonbra förebild eller polare till en tonåring. Vi vill att ni anmäler er, verkligen.

Mentorparen träffas två gånger i månaden i ett års tid. Henrik och Fahim bestämmer tillsammans vad de vill göra under sina träffar. Tidigare har de fikat, spelat biljard, åkt gokart, sett en film på bio eller träffats hemma. 

– Jag har fastnat för den här formen och jag tycker det är jättespännande, säger Henrik Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".