En elev skriver i ett skrivblock.
Skolresultaten har försämrats de senaste åren. Foto: JESSICA GOW / TT

Invandring påverkar skolresultat

1:41 min

En ökad andel elever med utländsk bakgrund kan förklara en del av de sjunkande svenska skolresultaten. Det visar en rapport från Skolverket.

– Alltså, allt handlar om språket, begrepp och sådant, säger Maryam Soleimanifar som har varit i Sverige i knappt två år. Hon går i nian på Ryaskolan i Biskopsgården.

När Skolverket under måndagen presenterade en rapport om invandringens betydelse för skolresultaten slogs det fast att sjunkande gymnasiebehörighet de senaste åren till stor del kan förklaras med den allt större andelen elever som kommer till Sverige från utlandet efter att de skulle ha börjat skolan. Men rapporten från Skolverket slår också fast att det är andra orsaker än en ökad invandring som ligger bakom huvuddelen av de sjunkande svenska resultaten i internationella kunskapsmätningar, som Pisa-undersökningen som vart tredje år testar 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matte och naturvetenskap.

På Gårdstensskolan i Angered har nästan alla 330 elever utländsk bakgrund, och Anna Kern som är rektor där vet vilka utmaningar skolan kan innebära för de eleverna.

– Man kan tycka att det är en självklarhet med tanke på språket men det handlar också om att timplanen ser likadan ut överallt och de här eleverna behöver mer tid på sig för att lära sig saker som andra elever som har ett försprång i språket, säger hon. Hos oss har vi gjort så att vi har givit eleverna extra tid i form av läxläsning och utökad undervisningstid.

Utbildningsminster Gustav Fridolin (MP) säger att rapporten visar att Sverige måste bli bättre på att ge stöd till de elever som kommer hit, att de skolor som har de tuffaste förutsättningarna också måste få de bästa möjligheterna.

– Ska vi verkligen bryta klyftorna som växer i Sverige sak vi ha de bästa skolorna i de mest utsatta områdena. Det är här vi sak satsa, säger Gustav Fridolin.

Can Turgut går i nian på Ryaskolan i Biskopsgården och enligt honom är det bara en sak som gäller om man ska nå framgång.

– Om man har som mål att uppnå en nivå måste man kämpa för att komma vidare i livet och göra det man vill, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista