Armaghan Romiani och Parva Farhang från Göteborgs Eldfest
Armaghan Romiani och Parva Farhang från Göteborgs Eldfest. Foto: Lovisa Fischerström

Eldfest på Heden ikväll

2:56 min

Med start klockan tre idag kommer tusentals eldfestfirare att samlas på Heden för att påbörja festligheterna som inleder det persiska nyåret på söndag.

– Klockan 19 tänds eldarna, och det är min grupp som dansar och tänder elden, säger Armaghan Romiani, som är en av arrangörerna bakom festen. 

Mellan femton och tjugo tusen brukar årligen samlas för att fira eldfesten i Göteborg, och det bjuds på mat, dans och musik med flera världskända persiska artister. Men det började i mindre skala. För drygt tjugo år sen var det bara ett tjugotal personer med en bilstereo i Delsjön. Men det är inte bara iranier som samlas på den traditionella persiska högtiden, utan också människor från Azerbajdzjan, Tadzjikistan, Afghanistan och Kurdistan. Traditionellt tänds stora eldar, inte helt olikt valborgsmässofirandet, som man sedan hoppar över samtidigt som man sjunger en ramsa. 

– Man såg elden som helig förr i tiden. Man får hopp och kärlek från elden samtidigt som man ger elden sina bekymmer, sin sorg och sin sjukdom, säger Parva Farhang, som också är med och arrangerar festen. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista